Cheb: Cesta na Švédský vrch se již upravuje

Pěší trasa z Vrázovy ulice na Švédský vrch se již začala upravovat. Do podzimu má přitom projít zásadní proměnou.

dezinfekce

Od předloňského srpna, kdy došlo k uzavření lávky přes kolejiště, se totiž stala hlavní přístupovou cestou na Švédský vrch.

„Plníme to, co jsme obyvatelům Švédského vrchu slíbili, tedy že jim zajistíme, aby se do města nebo z města domů dostali příjemnou cestou a hlavně bezpečně,“ uvedl starosta Zdeněk Hrkal.

S úpravami se začalo ihned potom, co se městu podařilo pronajmout si od Českých drah pozemky, kudy cesta vede. V první fázi došlo k vysekání a vyčištění jejího okolí od náletové vegetace.

„Když byla kolem cesty vysoká tráva, různé křoviny, mohlo to přeci jenom v procházejících vzbuzovat obavy. V následujících měsících dojde například k lokálním výspravám samotné cesty nebo vybudování chybějícího veřejného osvětlení, které se nyní projektově připravuje. Pracovat se bude i pod železničními viadukty ve Vrázově ulici. Na pravé straně ve směru od města vznikne nový chodník, takže frekventovanou komunikaci už nebude třeba přecházet. Nadační fond Historický Cheb kromě toho obnoví historická boží muka z roku 1730, která stála v sousedství cesty,“ upřesnil místostarosta Michal Pospíšil.

„Veškeré úpravy včetně nového chodníku pod viadukty a veřejného osvětlení chceme mít hotovy do podzimu. Věřím, že až se začnou dny zkracovat, půjdou už obyvatelé Švédského vrchu domů po osvětlené cestě,“ poznamenal starosta.

Pokračuje také projektová příprava nové lávky přes kolejiště.

„Jistě dobře víte, že vloni jsme vybrali jednoduchou estakádní lávku, která však nevyhověla velmi přísným bezpečnostním požadavkům správce kolejiště. Nyní se proto zpracovává projektová dokumentace částečně zavěšené lávky, která bude mít šířku 3,5 metru a její součástí bude i cyklopruh. Bohužel bude daleko dražší. Bez dotace, o kterou budeme žádat, to tedy nejspíš nepůjde. Pokud by nám byla přidělena, mohlo by se příští rok stavět. Dobrou zprávou naopak je, že březnová demolice původní lávky byla levnější, než jsme čekali. Počítali jsme s částkou přes 10 milionů, ale nakonec to bylo zhruba 3,5. Výrazně jsme ušetřili zejména na poplatcích za výluky, které místo 7 milionů dělaly přes 200 tisíc. Bylo to díky rychlosti demolice, vstřícnosti drah a hlavně výborné práci našeho odboru investic, který vše důkladně připravil, zkoordinoval a ve finále s drahami dojednal,“ uzavřel starosta.


Zdroj: město Cheb

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy