Cheb: Celníci zajistili další zboží na tržnici

Karlovarští celníci zajistili od začátku dubna při kontrolách na tržnici u Chebu zboží za téměř 4 miliony korun. Příslušníci odboru dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj během 4 kontrol provedených od začátku dubna v areálu tržiště „Asia Dragon Bazar Svatý Kříž“ v katastru obce Cheb zajistili více než 400 kusů zboží, u něhož vzniklo podezření z porušování práv duševního vlastnictví.

dezinfekce

Přestože stánkařům hrozí zajištění zboží, opakovaně ho nabízejí. Obchodníci v prostorách před stánky i v nich nabízeli zboží jako originály světoznámých značek. Hodnota by v případě originálních výrobků činila bezmála 4 miliony korun. 

Zajištěné zboží, jež vykazuje známky porušování práv duševního vlastnictví se nenachází pouze na tržnicích, ale i v kamenných prodejnách. Od začátku letošního roku provedli karlovarští celníci ve svém regionu bezmála 20 kontrol, při nichž zajistili téměř 1 500 kusů zboží, jež porušovalo práva duševního vlastnictví, jehož prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda dosahující téměř 7 milionů korun. 

Nejednalo se pouze o „tradičně“ nabízené zboží, jako např. textil, obuv, peněženky, kabelky, parfémy apod., ale také o elektroniku, či hračky. Celníci se stále častěji setkávají s padělky hraček či stavebnic, jež jsou od originálů velmi vzdálené, především svojí kvalitou. Často se stává, že po rozbalení bývají hračky nejen špinavé, zapáchají, ale také se ulamují jejich části, vyčnívají z nich různé kusy drátů, ostrých plastů, či odpadávají nekvalitně přišité součásti. 

Kontroly celníků jsou zaměřeny nejen na ochranu práv majitelů ochranných známek, ale také na ochranu spotřebitele, zdraví osob i životního prostředí. Zajištěním hraček tak celníci chrání i naše nejmenší spotřebitele, k nimž se nekvalitní hračky, kterými by se mohly při hře dokonce zranit, nedostanou.

Veškeré zajištěné zboží skončilo ve skladu celního úřadu. Celníci případy předali k dalšímu řízení právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj. Pokud by se prokázalo, že se jedná o padělky, hrozí pachatelům přestupku pokuta až do výše 10 milionů korun. V případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, bude zboží zlikvidováno. Celníci budou v kontrolách nejen tržnic pokračovat i nadále.

Zdroj: Celní správa


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy