Cena zlata klesá - hrozba nebo příležitost?

Inflační data ze Spojených států ukazují, že 2% inflačního cíle není dosaženo, což ovlivňuje ceny zlata. Americká centrální banka (Fed) zvažuje uvolnění měnové politiky. Deficity rozpočtů a volební rok v USA mohou vést ke zvýšení hodnoty zlata.

dezinfekce

Zveřejněná data o inflaci v minulém týdnu investory do drahých kovů příliš nepotěšila. Data o indexu spotřebitelských cen (CPI) za leden 2024 zveřejněné 13. února ukázala, že inflace se zcela svému 2% cíli v USA po pandemii ještě nepřiblížila. Co to může znamenat pro Zlato? Jedná se o začátek širšího poklesu cen kovu nebo spíš o významnější příležitost?

Po dosažení nejvyšší míry inflace ve výši 9,1% v druhé polovině roku 2022 byl následně pokles celkové i jádrové inflace poměrně razantní. Lednové aktuální data pak ukázala spíše na opětovné zrychlení růstu cenové hladiny v největší světové ekonomice. CPI index se v lednu po sezónním očištění zvýšil o 0,3 %, což představuje mírné zrychlení oproti prosincovému růstu o 0,2 %. Při pohledu na meziroční údaje se index všech položek za 12 měsíců končících v lednu zvýšil o 3,1 %, což představuje mírné zpomalení oproti 3,4 % nárůstu v prosinci. Za růstem cen je zdražení mezinárodní námořní dopravy, perzistentní inflační tlaky v oblasti základních potravin nebo vysoké náklady na bydlení. Výrobní inflace zveřejněné minulý pátek rovněž neposkytla příliš prostoru pro optimismus. Index cen výrobců minulý měsíc se zvýšil o 0,3 %, což vedlo k meziročnímu nárůstu o 0,9 %. Jednalo se o nejvyšší růst výrobních cen od srpna 2023.

Americká centrální banka (Fed) se tedy musí znovu zabývat otázkou, kdy efektivně začít uvolňovat měnovou politiku, aniž by došlo k podstatnému zrychlení inflace v ekonomice. V odborné veřejnosti se však objevují argumenty ve prospěch (minimálně dočasného) nárůstu rovnovážné úrokové sazby po energetické krizi a pandemii COVID 19. V poslední analýze od ECB se diskutuje reálná nutnost vykompenzovat příliš nízké reálné sazby v předešlé dekádě, které vedly k přenadměrnému využití výrobních faktorů.

Obchodníci nyní posunuli sázky na první snížení úrokových sazeb ze strany americké měnové autority z března na červen. Trhy také vidí v letošním roce méně než 100 bazických bodů celkového uvolnění, což je výrazný pokles oproti zhruba 150 bazickým bodům snížení ze začátku roku. Proti tomu jdou opravdu vysoké deficity státních rozpočtů, které dosahují často neuvěřitelných úrovní. V americké ekonomice letos bude deficit veřejných rozpočtů dosahovat až 7 % HDP, vlna zbrojení zvyšuje rovněž schodky rozpočtu v Evropě (trvalé nedodržování logiky tzv. maastrichtských kritérií). To může restriktivnější měnovou politiku plně vykompenzovat. Zlato tedy nadále zůstává vysoce atraktivním uchovatelem hodnoty a volební rok v USA ho může dostat poměrně snadno na nové cenové maxima. Současný pokles cen na trzích je tedy spíš krátkou přestávkou, před dalším výrazným růstem hodnoty tohoto kovu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy