ČD posílí bezbariérové spoje. Přibude jich 475

Celkem 5 385 bezbariérových spojů nabídnou České dráhy v roce 2022. Je to nejvíce bezbariérových spojů od jejich zavedení v roce 1991. Proti stávajícímu jízdnímu řádu se počet vlaků bez bariér zvýší o 475. Další velkou novinkou je možnost dobíjet elektrické vozíky v nejnovějších vlakových soupravách. Díky tomu se významně rozšíří mobilita osob na vozíku.

dezinfekce

„Lidé, kteří se musí pohybovat na vozíku, mají těžký život. Na cestách se musí vypořádat s mnoha překážkami a bariérami. My se jim snažíme život co nejvíc usnadnit, především svobodněji cestovat po České republice a do zahraničí. Proto investujeme do moderních bezbariérových vlaků. Meziročně tak bude o 475 bezbariérových spojů vice a jejich celkový počet dosáhne rekordní úrovně. Čtyři z pěti našich vlaků budou v jízdním řádu 2022 kompletně vybavené pro cestování osob na vozíku a nabídnou jim komfortní cestování,“ říká Ivan Bednárik, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah. 

V jízdním řádu 2022 budou do provozu uvedeny zcela nové moderní bezbariérové soupravy InterJet, patrové jednotky push-pull a desítky souprav RegioPanter. 

„V některých regionech dnes nabízíme drtivou většinu spojů bezbariérových, například v rámci Pražské integrované dopravy. Podobných regionů bude přibývat. V roce 2022 se k nim přidá například Plzeňský kraj, kde nasadíme na linku P2 Klatovy – Plzeň – Rokycany – Beroun jednotky RegioPanter. Převážná většina vlaků v celém kraji tak bude bezbariérová. K podstatnému rozšíření nabídky bezbariérového cestování dojde také v Královéhradeckém kraji. Tam zavedeme přepravu osob na vozíku na linkách Choceň – Náchod a z Pardubic přes Hradec Králové do Trutnova a Svobody nad Úpou. Symbol bezbariérovosti se objeví také u vlaků z Ostravy do Frýdlantu nad Ostravicí a Frenštátu pod Radhoštěm nebo ze Šumperka do Hanušovic a Jeseníku,“ říká Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.          

Rozšíří se nabídka cestování také v dálkových vlacích, jak dokládají slova Jiřího Ješety.

„Na linky ‚Západní expres‘ a ‚Krušnohor‘ mezi Prahou a Chebem nasadíme nejmodernější expresní soupravy, které nabízejí lidem na vozíku úplně novou kvalitu cestování, a zároveň rozšíříme bezbariérové cestování do rychlíků ‚Vltava‘ a ‚Lužnice‘, které spojují Prahu s Jihočeským krajem. Lidé na vozíku se tak snadno dostanou z Prahy nebo z Českých Budějovic například do Benešova u Prahy, Soběslavi nebo Veselí nad Lužnicí,“ uvedl Ješeta. 

„Národní Rada zdravotně postižených ČR vítá rozšíření bezbariérových spojů pro osoby se zdravotním postižením. Vítáme také další služby, jako například možnost dobíjení elektrického vozíku. Dlouholetá spolupráce s Českými drahami vede k tomu, že ČD poskytují nejvíce služeb pro lidi se zdravotním postižením,“ přivítal více vlaků a služeb pro osoby na vozíku Václav Krása, předseda Národní Rady osob se zdravotním postižením ČR.  

Rozšiřuje se nejen nabídka bezbariérového spojení, ale také rozsah služeb na palubě vlaků. Cestující využívající při pohybu elektrické vozíky získají v moderních soupravách zaváděných od jízdního řádu 2022 zcela novou službu: možnost dobíjení elektrických vozíků během cesty vlakem. Díky tomu se rozšíří svoboda pohybu těchto spoluobčanů. Cestující mají v moderních soupravách k dispozici i další služby, např. Wi-Fi síť nebo elektrické zásuvky pro dobíjení cestovní elekroniky.    


Zdroj: Mgr. Petr Šťáhlavský, tiskový mluvčí ČD


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 01.11.2021 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy