Bražec: Proběhl křest knihy o Doupově (TV Západ)

Obec Bražec na Karlovarsku ve spolupráci s armádou připravila křest knihy Bedřicha Švehly s názvem „Tenkrát na Doupově“. V Kulturním domě se tak v úterý 31. července, za účasti zástupců obce, města Bochova, Karlovarského kraje a veřejnosti, sešla řada pamětníků i zájemců o historii regionu.

dezinfekce

„Kniha zahrnuje období v podstatě, když jsem nastoupil jako voják z povolání - rok 1967 až 1995, když jsem odešel do zálohy. Jsou to osobní vzpomínky. Na druhé straně je to i vzdání určité pocty lidem, se kterými jsem se zde setkal, který zde poctivě pracovali, cvičili a připravovali se na obranu naší vlasti. Takže hromada kamarádů, poctivých lidí, kteří si našli své místo v těchto „nehostinných“ krásných horách a samozřejmě na krásná přátelství, která zde byla navázána a trvají, jak vidíte, dodnes,“ uvedl autor Bedřich Švehla k obsahu knihy.

Autor popisuje pouze události, které osobně zažil. Za nejdůležitější však považuje pevné vztahy a vzájemnost v náročných podmínkách.

„Ta přátelství, která zde byla navázána, byla navázána ve velmi tvrdých podmínkách, a o to byla cennější. Spolehnutí jeden na druhého bylo základem naší práce,“ zdůraznil autor, plukovník ve výslužbě.

Obec Bražec byla do konce roku 2015 součástí vojenského výcvikového prostoru Hradiště na úpatí Doupovských hor. Od 1.1. 2016 se v rámci optimalizace osamostatnila, ale její provázanost s Armádou je stále velká.

„Ne, že my bychom za armády nefungovali, to ne, ale ta spolupráce jak s armádou a dalšími složkami Ministerstva vnitra jako je VLS (Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - pozn. redakce) atd. je zde úzce spjatá a my jsme rádi, že je tady na kraji vlastně máme,“ doplnil místostarosta obce Petr Votruba.

Knihu spolu s autorem pokřtili rumem přednosta Újezdního úřadu Petr Vašíček a náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis.

„Armáda ke Karlovarskému kraji vždy patřila. Bylo zde několik tisíc vojáků a já se domnívám, že možná nastal čas diskutovat s Ministerstvem obrany a i s Armádou ČR o tom, aby se armáda zpět do našeho kraje vrátila. Asi nám nehrozí nějaký válečný stav, nicméně, kde je armáda, lidé se cítí bezpečně. Druhá věc, poměrně podstatná je, že je to i příležitost pro náš kraj, co se týče pracovních příležitostí,“ komentoval současnost náměstek Kubis.

Sám autor byl k případnému pokračování příběhů z Doupova opatrný.

„Zažil jsem toho hodně, což by se do jedné, možná ani do dvou, tří knih nevešlo. Uvidím jaký bude ohlas a co mi moji kamarádi doporučí,“ dodal s úsměvem pan Švehla.

Kniha se během křtu velmi dobře prodávala. Za 240 + poštovné si ji lze objednat přes e-mail hobbysvehla@seznam.cz. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy