Boží Dar: Horská služba pátrala po pohřešovaných osobách

Krušnohorští horoslužebníci zaznamenali v uplynulých dnech hned dvě pátrací akce po pohřešovaných osobách. První incident se stal v okolí Božího daru. Na linku Horské služby zavolal muž, že jeho rodiče, oba v seniorském věku, vyrazili na houby a paní je už dvě hodiny nezvěstná. Díky tomu, že byl víkend, a na stanici byli přítomni také dobrovolní členové, na místo z božidarské stanice vyrazilo dokonce 5 záchranářů.

dezinfekce

U lesa vyzpovídali pána, manžela pohřešované. Paní nemá u sebe mobilní telefon, obvykle nechodí daleko od původního místa. Přesto se po ní slehla zem a pán tam na ni už dlouhou dobu čeká. Shodou okolností okolo projíždělo policejní auto, jehož posádka se k pátrací akci rovněž připojila.

Na místě byl přítomen jeden z členů kynologické brigády i se svým psem a ten spolu s několika dalšími záchranáři systematicky prohledával nejbližší okolí místa ztráty. Další zasahující členové se vydali na čtyřkolkách prohledávat širší okolí. Pátrání už trvalo skoro hodinu. Obvyklou praxí je, že když se pohřešovaný během hodiny nenajde, přivolají se posily, které jsou schopny prohledat širší rádius okolo místa ztráty. Naštěstí paní jeden z dobrovolných členů HS našel na cestě asi 1,5km od místa ztráty. Paní byla dezorientovaná, ale jinak naprosto zdravá. Terénní auto paní dovezlo za jejím manželem a pátrací akce s dobrým koncem byla ukončena. Morální poučení se nabízí. Kdyby paní bývala nenechala svůj telefon doma, celá akce mohla být ještě svižnější, případně k ní vůbec nemuselo dojít. 

O pár dní později v okolí Tisé proběhla druhá pátrací akce. Mezi 10. a 11. večerní zaklepala na dveře služebny v Tisé paní, která nahlásila ztrátu svého přítele v lokalitě Tiských stěn a měla strach, aby se mu něco nestalo. Díky fyzické blízkosti tiské stanice HS od skal byli pětičlenný tým záchranářů na místě během chvilky. Díky probíhajícímu kynologickému cvičení byl přítomen dokonce i jeden psovod se psem, což pátrání zjednodušilo. Během zhruba dvouhodinové akce prohledali kompletní oblast Tiských stěn a díky tomu mohli nahlásit Policii ČR, že ve skalách nikdo není. To policii usnadnilo práci a vyrazila pohřešovaného hledat do obce, kde ho chvíli po jedné hodině ranní živého a zdravého našli. Muže si převzala rychlá záchranná služba a odvezla ho na vyšetření.


Zdroj: fb Horská služba

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy