Bochov: Umělkyně maluje pohádkové příběhy z regionu (TV Západ)

Lubenecké výtvarnici a spisovatelce Kristině Folprechtové vyšla v letošním roce již třetí kniha pohádek s názvem Dejmalka. Podobně jako její předchozí počiny si i tuto sama ilustrovala. Během vernisáže v bochovské Městské galerii jsme se zajímali o některé z obrazů, které se váží k regionu Lubence, hradu Hartenštejn a okolí.

dezinfekce

„Právě tento obraz jsem namalovala na základě jedné pohádky. V podstatě je to taková sága z tohoto kraje – Hartenštejnu. Kdysi jsem si nastudovala dějiny tohoto okolí, protože my zde také bydlíme nedaleko. Jsme z Lubence. Tak jsem o tom napsala knížku - knížku pohádek z tohoto okolí, z těch zajímavých míst. Tím pádem jsem opět získala spoustu inspirací k namalování vhodných obrazů. Takže, tento je jeden z nich. Je jich zde více, které jsem použila, např. také tento. Já bych vám ukázala i tento například. Ten je zase na základě pohádky o Polednici. Kdysi dávno byl v Lubenci u kostela hřbitov a na hřbitově se měla ta Polednice vyskytovat. Tak jsem to také využila k tomu. Těchto obrazů jsem udělala více, jenže všechny zde nejsou. V současné době jsem v přípravě další výstavy v Teplicích. Tak jsem to musela trošku rozdělit – některé půjdou tam a některé sem. Jinak ráda maluji znamení zvěrokruhu a také anděly. Nyní, v poslední době, jsem se pustila do lesů, jako jsou tyto obrazy, pokud byste se chtěl podívat. Tak je to tento, tady a pak ten vzadu – jsou to vlastně krajinné motivy z Čertovky. V Lubenci chystají nebo alespoň chtějí, mají záměr udělat atomové smetiště. A já si právě říkala, že naposledy musím zachytit tu krásu lesa, té Čertovky,“ popsala na výstavě Kristina Folprechtová.

Kromě řady obrazů, které lze i zakoupit se na společné výstavě prezentují díla manželů Kantových. Ti vytvářejí nejrůznější předměty v kombinaci kov a sklo a barevné vitráže. Výstava v Městské galerii Bochov potrvá do poloviny ledna. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy