Bochov: Prodejní výstava o Vánocích pokračuje (TV Západ)

V sobotu 9. listopadu se v Bochově uskutečnila prodejní vernisáž s názvem Vánoce, sklo, obrazy. V prostorách Městské galerie se představila se svými obrazy Kristina Folprechtová a manželé Richard a Jitka Kantovi se skleněnými vitrážemi. V úvodu neplánovaně vystoupil i starosta města se zdravicí autorům. Na saxofon zahrál Vítek Šašek.

dezinfekce

„Prezentujeme zde vitrážky – je to tématická výstava, která se jmenuje Vánoce. Máme tady krásné vitrážky, které jsou na toto téma – vánoční stromečky, andělíčci, ale je zde také i několik sluníček, motýlků. Prostě ukázka toho, co naše řemeslo umí. Zároveň zde prezentujeme naší knihu – 25 let vitráží. V loňském roce jsme měli velké výročí,“ uvedla vitrážnice Jitka Kantová.

Manželé tvoří i velké vitráže, nyní pro New York, ale mají zájemce třeba z Indie. Při práci jim pomáhá několik zaměstnanců, protože proces vypalování je náročný. Nízkotavitelné sklo se při 600 stupních Celsia vypaluje až 16krát. Mezi své nejvíce ceněné práce řadí Kantovi vitráže v Domově seniorů v Červené Vodě.

Lubenecká výtvarnice Kristina Folprechtová, jinak maminka Jitky Kantové, představila obrazovou tvorbu. V letech 1958–1964 studovala obor malba u ak. mal. doc. Kamila Linharta, v letech 1979–1985 pak na konzervatoři v Ústí nad Labem obor malba, který absolvovala u ak. mal. prof. Václava Rykra a ak. mal. Šelbického. Ve své tvorbě se věnuje světu fantazie. 

„Já jsem zatížená na fantasy literaturu. Takže v podstatě nic jiného nečtu než fantasy literaturu, pohádky a pověsti. To vše se snažím dostat do těch obrazů, protože mě to tak baví. Z těch začátků – Artušovými ságami a s řeckými bájemi a dejme tomu s českými pohádky jsem došla k tomu, že jsem napsala dvě knížky. Vlastně tři. Tato poslední byla třetí – pohádková. Vymyslela jsem, že tu budeme mít čarodějnici – Dejmálku na Čertovce. A ta vypráví v různých domácnostech pohádky, a pořád jen pohádky, a to z tohoto kraje, jak jsou ta hezká místa. A to já poté samozřejmě dám do obrazů. Takže celá kniha, ta poslední, která nyní vyšla, se jmenuje Dejmálka, pověsti a pohádky z kraje pod Čertovkou. A všechny obrazy, které tam jsou, jsou obrazy tohoto typu – veliké,“ popsala autorka Kristina Folprechtová.

Výstavu můžete shlédnout do poloviny ledna příštího roku. Nabídka akce v Bochově ale pokračuje i v prosinci.

„Klasicky 1.12. bude rozsvícení vánočního stromečku tady u nás v Bochově, stejně jako každý rok, první advent, první adventní neděle – budou zde minitrhy, zpívat se koledy, apod. Týden na to, v sobotu, nás čeká Mikulášská nadílka v kulturním domě. Takže přijďte s dětmi se pobavit,“ dodala Kamila Altmanová, předsedkyně kulturní komise při Radě města Bochova. 

V pátek 13. prosince pak proběhne SHOW stání - stand up comedy. V něm se představí Dominik Vu, Naďa Hůlková Dj-Nadja, Dominik Dabrowski a Matúš Feč. V neděli 22. prosince pak v kostele proběhne varhanní koncert.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy