Bochov: Jarmark připomněl i 10 let partnerství s Thiersheimem (TV Západ)

Každoročně největší kulturní akcí v Bochově na Karlovarsku je zářijový jarmark. Ten letošní provázelo pěkné počasí a mimořádná návštěva stovky přátel z partnerského města Thiersheim. Obě města letos společně slaví 10 let od podpisu partnerské smlouvy.

dezinfekce

„Znamená to pro nás to, že se snažíme v našich příhraničních oblastech navázat na to, co zde bývalo dříve. Dříve zde bývalo německé obyvatelstvo a v období, kdy došlo k obměně obyvatelstva, tak jsme byli spíše zapadlejším krajem. A tím, že s potomky původního obyvatelstva udržujeme dobré vztahy, tak přispíváme našemu kraji, aby se vrátil ke kořenům, poznáváme naši historii, kterou jsme znát ani nemohli. Rozvoj a spolupráce přeshraniční je myslím opravdu trendem v celé naší společnosti čili přispíváme k tomu dobrému vycházení se sousedy,“ popsal starosta Bochova. 

Delegace a zájemci si prohlédli i zdejší kostel, kde finišovaly opravy historických varhan napadených dřevokaznými houbami. Několik let trvající restaurování se neobešlo bez finanční podpory z Ministerstva kultury, Karlovarského kraje, spolku Gratias, Biskupství plzeňského, místních občanů a města Bochova. 

„My přispíváme jako město také na opravu, je to v řádu – někde kolem 200 tisíc ročně. Oprava probíhá, pokud se nepletu, už třetím rokem. Letos by měla skončit,“ uvedl Egert.

Samotný program jarmarku byl pestrý a pečlivě připravený.

„Přípravy na bochovský jarmark trvají vždy celý rok, probíhají hrozně dlouho, podílí se na tom strašná spousta lidí. Největší hvězda právě za chvilku vystoupí – bude to Petr Rezek a večer se poté můžeme těšit na Voxela a mezi nimi vystoupí ještě Beatles revival,“ vybrala z programu Kamila Altmanová, předsedkyně Kulturní komise při Radě města Bochova. 

Na pódiu na náměstí se od rána střídaly děti z obou stran hranice se svými vystoupeními. 

„Můžeme se pochlubit našimi dětmi ze základní školy, mateřské školy a naši němečtí přátelé také dovezli krásná vystoupení - trombonového souboru a také dětiček,“ dodala Altmanová. 

Organizátoři připravili také dvě soutěže. V pojídání koláče a pití tupláku piva. Není bez zajímavosti, že na druhém místě se umístila návštěvnice z Německa.

Na jarmark přijela také řada stánkařů a pouťových atrakcí. Svůj um předvedli řemeslníci, ale i mladí hasiči. Pro děti byly připraveny dílničky a malování na obličej.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy