Bezpečné prázdniny

Období léta je pro většinu populace oblíbeným obdobím, a to vzhledem k nastávajícímu slunečnému a teplému počasí, dovoleným a dětmi celoročně očekávaným prázdninám. Tento popis zní takřka idylicky, nicméně i toto příjemné období s sebou nese určitá rizika, která jsou mnohdy spojena právě s trávením volného času a kterých je zapotřebí se vyvarovat.

dezinfekce

Rizikové mohou být zejména sportovní aktivity pojící se s tímto ročním obdobím. Lidé vyjíždějí na kolech prozkoumávat krásy naší země, čeřit vody našich rybníků, koupališť, řek nebo jen probádat různá zákoutí „po svých.“ Ať už se jedná o jakoukoli aktivitu, je žádoucí myslet na vhodný oděv, který by měl zejména v případě sportování v rámci silničního provozu obsahovat i reflexní prvky. S tím se v případě cyklistů pojí i využívání cyklistické helmy, která je stěžejní a hraje velkou roli v případě, kdy k úrazu dojde. A to i přesto, že je její nošení povinné jen do osmnácti let věku. Důležité je i její upevnění. Helma by vždy měla být zapnutá tak, aby v případě nehody nedošlo jen tak k její ztrátě. 

Co se týče aktivit u vody, mělo by se zvýšené opatrnosti dbát především při koupání se v neznámých vodách, jakými jsou například rybníky, řeky, nádrže, lomy a podobně. Tyto jsou nebezpečné právě pro neznámost vodní hladiny a toho, co na nás čeká pod ní. Vyvarovat byste se proto měli skákaní do vody nebo plavání příliš daleko od břehu. Stejně tak je velmi důležité zajistit si při aktivitách u vody vhodné a dostatečné množství ochranných a záchranných prostředků jakými jsou v případě plavby na kánoi či raftu například záchranné vesty apod. Při těchto aktivitách bude možné potkávat se na tuzemských vodních plochách a v jejich okolí po celé léto s policisty - a to v rámci kampaně „Bezpečně u vody 2021.“  Toto je součinnostní akce policistů pořádkové služby, policejních preventistů a zástupců Státní plavební správy, kteří společně cílí na bezpečí osob pohybujících se na vodě i v jejím nejbližším okolí. Věnovat se budou plavcům, návštěvníkům pláží, ale i vůdcům plavidel. Upozorňovat budou na zásady zajištění majetku při pobytu u vody, ale také budou kontrolovat zákaz požívání alkoholu v souvislosti s řízením plavidel. 

V případě, že děti zůstávají samotné doma, měly by se poučit o tom, jak se mají správně chovat bezpečně nejen doma, ale i v parku či na ulici, neboť nebezpečí úrazu hrozí na každém rohu. Dále by měly také vědět, že nikomu nesmí otevírat dveře a stejně tak, že nemají komunikovat s cizími lidmi. V případě, že dítě odchází z domova, mělo by rodičům nechat minimálně písemný vzkaz s informací, kam jde, jak dlouho se zdrží a případně by mělo přiložit i telefonický kontakt na někoho s kým bude trávit čas. Klíče od bytu by děti měly nosit skrytě, odděleně od jiných osobních věcí. 

Krásné prožití letních měsíců bez úrazů přejí policisté Karlovarského kraje.

Zdroj: Policie ČR - prap. Mgr. Lucie Machalová
                              - por. Bc. Zuzana Týřová
Foto: ilustrační


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
16.07.2021 10:30




0 +
 

Hlavní zprávy