Aš: Výstava ukázala vánoční zvyky před 100 lety (TV Západ)

Zajímavou akci v předvánočním období představila Knihovna, Muzeum a Informační centrum Aš. Akci s názvem Kouzelný čas Vánoc ... před 100 lety na Ašsku, zahájila vernisáž ve čtvrtek 14. prosince. Od našeho současného pojetí adventu se hodně liší.

dezinfekce

„Třeba tím, že my dneska jedeme advent. Adventní neděle tehdy začínaly v předvánoční čas striktně 30. listopadu na sv. Ondřeje,“ popsala hlavní rozdíl kurátorka národopisné sbírky Jana Kočišová.

Řada textového a obrazového materiálu přibližuje sváteční dobu nejen přímo na Ašsku, ale všímá si i okolí Hazlova a Hranic.

„V textech se dozví o tom, jak se který svátek slavil. Většinou se jednalo o svátky na některého svatého. Pak se dozví ještě něco o tom svatém. Je zde vystaveno spousta věcí. Jsou tady vánoční zahrádky. Ty dělali němečtí občané. To je taková obdoba našich jesliček. Pak jsou zde sáně – staré a plno fotek staré, zasněžené Aše. Vybrala jsem zimní fotky,“ přiblížila Kočišová.

Při přípravě výstavy byla dobrým pomocníkem kniha ze 70. let, která se zvyky na Ašsku zabývá. Před lety ve zdejším muzeu vznikla výstava mapující Velikonoce, a tak se jako další téma vánoc nabízelo. Zvláště, když v depozitáři mají velké sáně, které by jinak málokdo spatřil.

„Kolegyně již před pár lety dělala výstavu na téma Velikonoce na Ašsku. A je pravda, že já mám v depozitáři takový velký sbírkový předmět – jsou to staré sáně. Tak jsem si říkala, co s nimi. Protože jinak by je člověk asi nikdy neviděl - proč taky vystavit sáňky někdy v létě. Takže i kvůli tomu vznikla ta výstava,“ prozradila kurátorka.

Během vernisáže došlo i na zpěv, recitaci a spolupráci s návštěvníky ve vánočním jukeboxu.

Vydařené akce se zúčastnili i zástupci města v čele se starostou Daliborem Blažkem. Živě se diskutovalo nejen nad starými fotografiemi, ale i zimním oblečením nebo bruslemi a sáňkami. Pro mnohé bylo překvapením, že v Aši probíhaly po druhé světové válce i bobové závody.  

„Chtěla bych poděkovat kolegyni – Monice Hlaváčkové, která potom ve finále pomáhala s přípravou  - s instalací výstavy. Dále bych chtěla poděkovat panu Adlerovi z Ašského Heimantverbandu, který zapůjčil také jejich několik sbírkových předmětů, které se vztahují k Vánocům. A pak samozřejmě lidem, kteří přišli na vernisáž, a lidem, kteří se na výstavu přijdou ještě podívat. Výstava potrvá do 25. února příštího roku, tedy do roku 2018, s tím, že o Vánocích máme zavřeno. Takže příští týden a pak jedeme klasicky leden, únor - pondělí je zavřeno, jinak dle otevírací doby,“ dodala Kočišová.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy