Aš: Třetina lamp veřejného osvětlení je ve městě nových

Dva tisíce šest set. Takový je počet stožárů veřejného osvětlení v Aši a okolních vesnicích, o které pečuje městská společnost Ašské služby. Součástí této péče je také výměna dosluhujících světelných bodů za nové, kdy se vyměňují stožáry včetně svítidel. Od roku 2000, kdy bylo se systematickou obměnou započato, je v ulicích Aše zhruba jedna třetina lamp nových.

dezinfekce

Rekonstrukce veřejného osvětlení letos dospěla k zajímavé metě. Od roku 2005, kdy se zahajovala první etapa rekonstrukce Hlavní ulice, bylo postupně vyměňováno veřejné osvětlení na celém průtahu Aší, tedy na Chebské, Hlavní a Saské ulici. V tomto roce se vyměňuje posledních 13 stožárů včetně svítidel, sedm v Saské a šest v Chebské ulici. Nejfrekventovanější trasy v našem městě tak budou mít veřejné osvětlení kompletně nové či zánovní.

Výměny starého osvětlení probíhají většinou v rámci rekonstrukcí vozovek, nebo revitalizací sídlišť. Příkladem může být předloňská revitalizace sídliště Karlova, Moravská či loňská celková oprava vozovky a chodníků v ulici Gustava Geipela, nebo letos probíhající rekonstrukce ulic Šaldova a Janáčkova.

Společnost na lampách vyměňuje také stará svítidla za úsporná s LED technologií. Letos se tak stalo například v ulicích Hlávkova, Sadová a Jiráskova.

Investice do veřejného osvětlení nepředstavují jen samotné lampy, ale také rozvaděče. V posledních třech letech bylo z celkového počtu 45 rozvaděčů veřejného osvětlení 22 vyměněno za nové. Investice do modernizace veřejného osvětlení přináší nejen úspory ve spotřebě elektrické energie, ale také snižují počet poruch. Těch za celý loňský rok pracovníci Ašských služeb řešili jen kolem deseti.

Na opravy a údržbu veřejného osvětlení má město Aš v rozpočtu na tento rok vyčleněnou částku 4,3 mil. Kč, na spotřebovanou elektrickou energii další čtyři milióny korun.


Zdroj: město Aš


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy