Aš: Rozšířená realita ukazuje historickou podobu města (TV Západ)

Virtuální cestování historií města Aše mají od nynějška možnost všichni, kdo vyzkouší aplikaci s rozšířenou tzv. augmentovanou realitou. Za 1,5 milionu korun ji zrealizovala plzeňská firma. Ašané i turisté mohou poznat podobu Goethova náměstí z let 1900 a 1932 a setkat se s historickými osobnostmi, včetně smyšleného skřítka Huckaufa. U jednotlivých bodů stačí zaměřit tablet či chytrý telefon s nainstalovanou aplikací.

dezinfekce

„Stojíme uprostřed náměstí, jsme vedle kašny a vidíme, že je v jiném místě než původně,“ ukazuje spoluautor projektu Petr Kostner na tabletu redaktorce Českého rozhlasu.

„Je vlevo. Ještě vidíme evangelický kostel, který zde v současné době není, ale který si můžeme také prohlédnout v rámci virtuální reality a radnice, která je zde před námi,“ doplňuje jej redaktorka.

„Ta je za domem, který zde také již nestojí. Ale tento přízemní dům, tak ten je zde zobrazený - jediný, který se tu zachoval,“ pokračuje Kostner. 

„Od pohledu z Goethova náměstí,“ dodává redaktorka. 

Kromě virtuální reality nabídne aplikace i řadu videí. Použití aplikace je jednoduché.

„Na náměstí je informační tabule, která vás provede tím, jakým způsobem si aplikaci nainstalujete, co k tomu potřebujete. Poté přijdete na místo, kde je QR kód, který je v zemi na kovové destičce, ten naskenujete a přenáší vás to 120 let zpátky. My jsme měli ohromné štěstí, protože v Aši žije pan Bohuslav Karban, který vytvořil model náměstí. Takže k němu měl veškeré plány. Tzn., že práce nebyla zase tak nějak obtížná. Nemuseli jsme hledat a vymýšlet si. Je pro nás důležité, aby tam byla historická přesnost. Tzn., abychom skutečně zachovali dobový pohled – jaký skutečně byl. Musím říci, že se nám pracovalo dobře i s městem. Vycházeli jsme si vstříc a výborně jsme si doplňovali informace i s muzeem. Pokud jsme něco nevěděli, oni nám zkrátka doplnili informace a bylo to,“ přiblížil realizaci projektu Kostner. 

Turistická atrakce vznikla v rámci projektu „Kulturní cesta Fojtů,“ do níž je zapojeno celkem jedenáct českých i německých partnerů. Kromě Aše jsou to města Františkovy Lázně a Cheb. Na německé straně se zapojila města, Greiz nebo Plauen a Weida.

„V rámci našeho projektu vznikly 4 pozorovací body zde v Aši, mj. je tam připojen i kostel. Ale dále máte možnost to samé navštívit v Chebu, kde je ucelený okruh a několik pozorovacích bodů v Chebu, na Jánském náměstí a přímo na Chebském hradě. Najdete tam další odnož této aplikace, kde to funguje hodně podobně jako u nás. Musím říci, že jsme to zvolili jako velmi zajímavou metodu právě pro to, že není možné obnovovat památky, které dnes ani nejsou jako tvrze či nějaké pozůstatky toho objektu. Zvolili jsme tuto metodu, kdy na základě fotodokumentace či jen na základě historických pramenů, jsme schopni podle nějakých podobností vybudovat nějaký objekt a ten následně prezentovat v původní podobě nebo v tzv. původní podobě. Zde v Aši se bude dále pokračovat v plánu Kaplanka a v rámci města Chebu se pokračuje v participativním rozpočtu, protože tam se zrovna bude dělat navazující návod na Chebský hrad. Poté tam budou ještě nějaké nové objekty, které se ještě nyní vymezují, protože to bylo nedávno v zastupitelstvu schváleno, kdy nápady se budou realizovat v tomto roce či příštím,“ vysvětlila projektová manažerka Miroslava Petříková Novotná.

V Aši také chtějí pokračovat, a to i v rámci projektu Park historie.

„Provede návštěvníky a občany Aše historií a okolí celého Ašska a i města Selbu od počátku až po nějaká 90. léta formou rozšířené reality. Tzn., že tam bude několik zastavení, které se budou věnovat  buď k počátkům či k náboženství, které v Aši mělo velmi významnou roli v rozkvětu města. Ale bude se věnovat také k těm nechvalným 50. letům – uzavření ostnatými dráty celého Ašska. Bude tam vzpomínka na vlak Svobody, který přes Aš jel. Bude to velice zajímavé. Myslím si, že i poutavé. Měli jsme snahu to vytvořit tak, aby to návštěvníka lákalo z jednoho bodu na druhý, aby nepřišel jen k nějaké ceduli, kde si, tak jak je to dnes běžné u naučných stezek, musí přečíst něco zajímavého a u druhé cedule ho to již nebaví číst. Tato virtuální podoba, rozšířená realita je dnes úplně úžasná. Může si to prohlédnout člověk s chytrým mobilním telefonem, který s sebou nosí neustále,“ nastínil další záměry starosta Aše Dalibor Blažek. 

Aplikace je ke stažení zdarma jak pro Android, tak pro majitelů systému ios.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy