Aš: Pod asfaltem v Janáčkově ulici se našla původní kamenná cesta

Nestává se často, aby v Aši do rekonstrukcí komunikací promlouvali také archeologové. Nyní k tomu došlo v Janáčkově ulici, kde se při skrývce vrstvy asfaltu po celé délce vozovky objevila původní cesta vyskládaná z kamenů. Práce v toto úseku byly proto pozastaveny.

dezinfekce

V Janáčkově ulici je potřeba položit po celé její délce hlavní řad plynového potrubí. Jak na kontrolním dni, konaném ve čtvrtek 24. srpna, zaznělo, v následujícím týdnu bude při výkopových pracích archeolog přítomen. Jeho úlohou bude podrobné zadokumentování všech nálezů. Teprve poté se plynaři budou moci naplno věnovat pokládce potrubí a terénním úpravám.

Stavbaři v současné době pracují na úsecích, kde to bez svolení archeologa lze. Například demontovali starou opěrnou zeď, oddělující chodník v Janáčkově a zahradu u domu na křižovatce s ulicí Petra Bezruče. Nová opěrná zeď bude vystavěna z gabionového systému. Kde to podmínky dovolí, pracuje se také v okolí chystaného kruhového objezdu.

Po celé délce komunikace, podél plotu, oddělujícího Janáčkovu od sportovního areálu Tyršova domu, jsou už přeloženy původní žulové obrubníky. Starý a nevzhledný plot z vlnitého plechu zde bude nahrazen novým.

Rekonstrukce Janáčkovy ulice představuje další etapu obnovy silničního úseku od křižovatky Šaldovy s Hlavní až ke křižovatce s ulicí Petra Bezruče. Součástí stavby je také nová okružní křižovatka, do které budou ústit jednak už zmíněné ulice Šaldova a Janáčkova, a také Klicperova, Sokolská a druhá část Janáčkovy, směřující do ulice Alešovy.

Šaldova je po pokládce živice už prakticky dokončena. I když se tu stavební stroje pohybují a někde je uskladněn i stavební materiál, řidičům bylo umožněno komunikaci využívat k průjezdu do dalších ulic.

"Jak už jsem informoval dříve, v Šaldově a Janáčkově se vlastně jedná o tři souběžné stavby – jednu v režii Krajské správy a údržby Karlovarského kraje, který má na starost vozovky v obou ulicích a stavbu okružní křižovatky (provádí společnost BÖGL a KRÝSL), druhou představuje investice města Aš do nových chodníků, parkovacích zálivů, zelených ostrůvků, autobusových zastávek a veřejného osvětlení. Cena naší části je 10,9 miliónů korun (bez DPH), práce provádí společnost ALGON Cheb. Třetí stavbou je výměna plynového potrubí společností Innogy dodavatelskou firmou Stamoza v obou uvedených ulicích. Vzhledem k tomu, že tato akce byla zahájena na poslední chvíli, protože investor nestihl v loňském roce včas přípravu, dochází na stavbě silnice i chodníků ke zdržení. Další zdržení může přinést uvedený archeologický průzkum," sděluje Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši  .


Zdroj: město Aš

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy