Aš: Na plese města ocenili pětici osobností (TV Západ)

Ples města Aše se odehrál v sobotu 25. listopadu v sále dřívějšího Ašského kulturní střediska. Hlavním hudebním tahákem večera byl moderátor, zpěvák a imitátor Vladimír Hron.

dezinfekce

Rozdávaly se i ocenění za významné úspěchy a osobnostem města ve čtyřech oblastech – sport, školství, kultura a mimořádný počin. Ples zahájil starosta Aše, který zavzpomínal na časy, kdy byly plesy běžnou součástí zimní sezóny.

„Já jsem čekal více lidí, protože v Aši, všichni si pamatujeme ty doby před 30 lety, kdy se plesalo od listopadu až března do rána každý víkend, ať to bylo na „Liďáku,“ na „Střeláku,“ tady v sále nebo v myslivně u malého nádraží, v Krásné a v dalších. Po letech jsme se pokusili oživit tradici plesu a uspořádat společenský ples. Bylo to naše přání, aby tento ples byl první, a ten příští, abychom vyprodávali i balkón,“ popřál starosta Dalibor Blažek.

Poté pódium opanoval Vladimír Hron a dobře naladěnému publiku zazpíval směs šlágrů k tanci a poslechu.

Hlavním bodem plesu bylo předání ocenění spojené se dary, květinami a soškami Sklepníků. Ty vytvořila paní Věra Němejcová – učitelka na ZUŠ Roberta Schumanna v Aši.

Jako první si pro ocenění přišel Antonín Peňa, který v roce 2016 třikrát vybojoval první místo v plnokontaktním karate. Tyto výsledky jej katapultovaly na titul „Mistr ČR“ v karate, který získal ve své kategorii v Sokolově v celostátním finále. 

Druhým oceněným mladým sportovcem byl Vít Špalek, který se věnuje stolnímu tenisu. V loňském roce vyhrál celorepublikovou anketu „Talent roku“ v kategorii žáků 5-9 tříd. Letos se po zásluze objevil v reprezentaci mezi dospělými České republiky. Zapojil se do přípravy na Olympijské hry handicapovaných sportovců, které se konají v Japonsku v roce 2020. 

V oblasti školství byl zvolen za skvělou reprezentaci jak Základní umělecké školy Roberta Schumanna Aš učitel dechových nástrojů Milan Jelínek. Kromě dlouholeté pedagogické praxe vede dudácký sbor Schumák. Podle poroty dokáže ve svých žácích probudit a dlouhé roky rozvíjet chuť se hudebně vzdělávat.

Za oblast kultury byl titul Osobnosti města Aše pro rok 2017 přidělen Vladimíru Štěpánovi. Působil dlouhé roky jako ředitel Základní umělecké školy, vedl také pěvecký sbor. Dodnes provází nevěsty na vstupní cestě do manželských svazků hrou na varhany při svatebních obřadech.

V oblasti mimořádného počinu byl za jednotlivce zvolen in memoriam dr. Blahoslav Lukavec, který se velice zasloužil o rozvoj ústavní péče ve městě. Od začátku své praxe obětavě léčil děti a pak i jejich děti, sám za nemocnými dojížděl. Mnoha dětem našel náhradní milující rodiče. S dětskými pacienty zůstával v kontaktu a zajímal se i o jejich další život. Ocenění převzali za otce jeho tři synové. 

Jako mimořádný počin byl za kolektiv zvolen projekt pAšáci, a to za výrazné zviditelnění města Aše. Projekt pAšáci mimo jiné vyhledává významné osobnosti z ašského regionu a přináší jejich portréty. Ocenění převzal za celý kolektiv autorů Vojtěch Kotous.

V následujícím programu se představila v recitálu část skupiny Potíže, konkrétně Lenka Syrovátková a Milan Jelínek. Pro zábavu a tanec pak do konce akce hrál zkušený RK Band z Hranic na Moravě.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy