Aš: Město si v příštím roce připomene 150. výročí

Aš si v příštím roce připomene 150. výročí povýšení z městyse na město. Statut město získalo v roce 1872, kdy počet obyvatel překročil 10 tisíc. Radnice se na toto významné výročí připravuje s předstihem. Už loni byl ustanoven přípravný výbor, jehož úkolem je nastínit scénář oslav. Jednat by se mělo o celoroční seriál kulturních, sportovních a dalších akcí, výrobu upomínkových předmětů, dnů otevřených dveří ve školách a firmách, atd.

dezinfekce

"Jsme v tuto chvíli tedy optimisté a věříme, že v roce 2022 už nám žádná vládní omezení naše velkolepé oslavy nezhatí," uvádí město na svých stránkách. 

Oslavy by měly začít už v lednu, kdy je v plánu například výstava o katolickém kostele, vysvěceném rovněž před 150 lety, na březen je plánován učitelský ples, na duben výstava Architektura na Ašsku, na červenec výstava obrazů s ašskou tématikou, na říjen výstava, zaměřená na průmyslovou minulost a současnost Ašska, na prosinec pak slavnostní otevření nyní revitalizovaného Parku historie. Celkem je v návrhu 22 akcí. Některé z nich mají letitou tradici, jako například divadelní festival Ašlerky, ale i ty budou nějakým způsobem s kulatým výročím propojeny.  

Připravují se také přednášky o historii Aše, koncerty, tematicky k výročí budou zaměřeny slavnosti města, chystané nově už na červen.

"Připomeneme si 130. výročí založení muzea, 90 let nedávno zrestaurovaného pomníku Goetha či 20 let od rekonstrukce historické radnice. Jubileum města Aše bychom měli oslavit také plaveckou štafetou 1000 x 100 metrů. K výročí budou dále k dispozici pamětní medaile a další upomínkové předměty, například magnetky, pohlednice, turistická známka a nástěnný kalendář," dodává město.


Zdroj: město Aš

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 21.03.2021 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy