Aš: Město připomene příběh Vlaku svobody

Ašská radnice chystá vzpomínkovou akci k 70. výročí přejezdu vlaku Československých státních drah z Chebu přes Aš na území Německa.

dezinfekce

Vlak svobody, jak byl únos vlaku s více než stovkou cestujících - skupinou odpůrců tehdejšího režimu, záhy médii pojmenován, překonal ostře střeženou státní hranici 11. září 1951 (podrobnosti k této události například zde: Vlak svobody – Wikipedie).

A právě k tomuto datu je připravována vzpomínková akce, zahrnující výstavu dokumentů, vztahujících k této události a doplněná o dobové předměty, písemnosti, novinové články a fotografie z roku 1951.

„Chceme zejména mladým návštěvníkům výstavy přiblížit dějinné souvislosti, které k únosu vlaku vedly. Vernisáž výstavy v muzeu v Mikulášské ulici se plánuje na 9. září,“ uvedl místostarosta Aše Pavel Klepáček.

Hlavní část programu chystá Kulturní centrum LaRitma do budovy hlavního nádraží v Aši, kde mají proběhnout také koncertní vystoupení. Radnice vyjednává možnost vypravení historického vlaku s parní lokomotivou obdobného typu, kterým byl únos proveden.

Město Aš chce tuto událost připomínat trvale památníkem, který plánuje instalovat u nádražní budovy. Při přípravě této akce spolupracuje s Karlovarským krajem a společnostmi Správa železnic, s.o. a České dráhy, a.s.

Vzpomínková akce na hlavním nádraží v Aši bude zřejmě poslední událostí, která se v tomto prostředí stihne připravit. Výpravní budova ze 70. let minulého století se totiž v dohledné době zbourá a místo ní zde má v příštím roce vyrůst menší objekt. Podrobnosti například zde.


Zdroj: město Aš
Foto: ilustrační


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy