Aš: Lyžařský areál konečně zahájil sezonu (TV Západ)

V neděli 21. ledna byla zahájena vytoužená lyžařská sezona ve středisku v Aši. Několikanásobné střídání sněžení a oblevy se konečně ustálilo a pracovníci areálu mohli otevřít první vlek.

dezinfekce

„Je to poměrně pozdě, protože největším naším dluhem do budoucna je vyřešit financování vodního zdroje. Zatím jsme závislí na vodě z vovodního řadu, který nás zatěžuje ekonomicky. Takže v začátcích sezóny vždycky musíme velice pečlivě zvažovat, zda má smysl zahájit zasněžování či ne. Nemůžeme si dovolit nasněžit a nechat to uplavat. Ve větších lyžařských areálech mají vlastní vodu z potoků nebo z rybníků. Mohou tak nasněžovat daleko více a v podstatě už od začátku prosince. Letos jsou mrazy velmi těžké, oblevy velmi dlouhé a jsou doprovázeny intenzivními teplými dešti, takže se nám to podařilo rozjet až dnes. V podstatě na jednu sjezdovku, říkáme jí jednička, která je určená pro děti a rodiny s dětmi,“ přiblížil současný stav vedoucí vlekař střediska Aš Jiří Frank.

Otevřená sjezdovka má 350 až 400 metrů v mírném profilu. Obsahuje i dětský koutek pro úplné začátečníky. Sjezdovka číslo 2 se nedá zasněžovat.

„Dvojka sjezdovka je v podstatě propojovací část mezi prostředkem areálu. Je závislá jen na přírodním sněhu. Zajímavá je svojí rovností a děti ji rády využívají, aby mohly křižovat areálem křížem krážem. Třetí sjezdovka, hlavní, má délku 400 metrů hlavního svahu, plus 250 metrů směrem nahoru, a tam si myslím, že vyspělí lyžaři už mohou použít nějaký pěkný carvingový oblouk. Na obou sjezdovkách máme dva vleky tatra poma – jsou velmi rychlé. Jsou to nejrychlejší lyžařské vleky, které se vyrábí, mají kapacitu – každý z nich, 900 lidí za hodinu. Jsou to výjimečné vleky, všechny ostatní jiné druhy jezdí daleko pomaleji. Tyto vleky jsou mezi lyžaři velmi populární,“ vysvětlil Frank.

Rychlý vlek v Aši pro děti a začátečníky zpomalují, protože považují bezpečnost za hlavní hledisko. Provozní doba začíná v pracovní dny od 14 hodin. 

„Provozujeme areál od dvou hodin od odpoledne včetně večerního, až do osmi hodin večer. Odpolední lyžování je od 14:00 do 18:00 hodin a večerní lyžování je od 17:00 do 20:00 hodin v podstatě každý pracovní den. Sobotní provoz je od 09:00 do 16:30 hodin a od 16:30 do 20:00 hodin je večerní lyžování. V neděli máme provoz od 09:00 do 16:00 hodin – bez večerního lyžování. Tak, aby si lidé mohli také odpočinout,“ přiblížil hlavní vlekař.

Areál na vrchu Háj leží v nadmořské výšce od 620 do 750 metrů a spravuje jej společnost Ašské lesy s.r.o. Zázemí se stále vylepšuje a má již dnes řadu předností. Například kapacitně dostačující parkoviště, které je zdarma.  

„Další důležitá součást je bufet, který je v blízkosti pokladny. Je provozovaný externí firmou, která má zkušenosti. Takže zajišťuje i nějaké teplé polévky. Dalším zázemím je vedle parkoviště vybavená půjčovna lyží. A nedílnou součástí lyžařského střediska je velmi silná lyžařská školička,“ pochlubil se Frank.

Instruktoři se věnují dětem a začátečníkům individuálně a výuka je tedy intenzivní a zájemci se rychleji naučí správné základy. Úpravu povrchu zajišťují pracovníci areálu velkou rolbou.

„Která sice už podle roků pamatuje hodně, ale je velmi technicky vyspělá. Náš rolbař se o ní stará, jak nejlépe dokáže. Pak máme druhou rolbu, která má ještě dvakrát tak dlouhý život, říkáme jí babička. Je to naše původní rolba, která se jmenuje lavina, je to český výrobek a slouží už jen jako dopravní. Staráme se o ni, jak můžeme, nechceme o ni přijít. Pro některé z nás je to dokonce srdeční záležitost. Pak se tady jedná o vybavení zasněžovacího systému. Čerpací stanice je schopná zpracovat 50 m3 tlakové vody za hodinu. K tomu máme vybavení - pět sněžných sprch, které nám bohužel v letošním špatném mrazu selhávají – zasněžují velice špatně, a jeden sněžný kanón, který doplňuje sprchy. V letošním roce jsme se rozhodli zajistit testování dalších sněžných kanónů, které potřebujeme, abychom věděli do budoucna, do jaké techniky vlastně investovat. Protože nejdůležitější součástí rozvoje tohoto střediska bude zefektivňovat zasněžovací systém,“ dodal Frank.

Nezbývá než tedy popřát do Aše dobré podmínky, aby se ta letošní sezona nakonec dala považovat za úspěšnou. Celodenní vstupné je pro dospělé pouhých 200 korun, za děti stovka. Lyžařská školička vyjde na 350 korun za hodinu a dětský vlek je zdarma. Pro aktuální informace se podívejte na stránky střediska na adrese www.strediskoas.estranky.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy