Aš: Bývalé AKS se má přeměnit v moderní komunitní centrum

V seznamu připravovaných investičních akcí města Aš na příští rok přibyla v těchto dnech další položka. Tou je rekonstrukce bývalého Ašského kulturního střediska v Karlově ulici a jeho přeměna na komunitní centrum. Na přestavbu město obdrželo od Ministerstva pro místní rozvoj dotaci ve výši 54 miliónů korun.

dezinfekce

Zda se tato rekonstrukce, která by byla vzhledem k rozpočtované částce ve výši cca 152,9 miliónů korun největší investicí pro rok 2023, uskuteční, projedná v nejbližší době rada města a následně na mimořádném listopadovém zasedání zastupitelstvo.

Aš chystá rekonstrukci a využití památkově chráněného objektu bývalého kulturního střediska už několik let. Díky celkové opravě tu má vzniknout komunitní centrum, kde své zázemí najdou různé spolky a neziskové organizace. Modernizovaný velký sál bude k dispozici na pořádání plesů, využívat by se mohl také jako tělocvična, a menší koncertní sál k pořádání kulturních akcí komornějšího rázu.

Zbourán bude divadelní sál a v místě vznikne atrium s venkovním posezením. Projekt počítá například s tím, že v místě bývalého videoklubu v přízemí bude klubovna - sociálně terapeutická dílna.

V přední části objektu jsou projektovány klubovny se zázemím a v 1. patře prostory pro neziskové organizace. Záměr řeší veškeré instalace, vzduchotechniku a také akustiku, která je ve velkém sále špatná..

Bývalé AKS je od května roku 2019 na seznamu památkově chráněných objektů. Rekonstrukční práce by tedy probíhaly pod dohledem památkářů. V ústředním seznamu kulturních památek je vedena jako tělocvična s tímto popisem: „Budova ašského turnerského spolku z let 1912–1913 je reprezentativně pojednaným monumentálním společenským domem ve stylu geometrické secese s výraznou citací klasického tvarosloví. Objekt byl navržen pravděpodobně ašským stavitelem Ernstem Hausnerem“.

Zdroj: Město Aš


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy