Archeologové na budoucí trase dálnice D6 u Hořoviček a Hořesedel prozkoumali přes 3 500 předmětů

Archeologové prezentovali výsledky jejich výzkumu na budoucí trase dálnice D6 u Hořoviček a Hořesedel, který probíhal od března do 18. prosince 2022 a prováděla ho Česká společnost archeologická, o.p.s. Nálezy na čtyřech vytipovaných lokalitách jsou bohaté – archeologové nalezli přibližně 15 tisíc předmětů a prozkoumali jich přes 3 500.

dezinfekce

Doloženo je zde například sídliště prvních zemědělců se zastoupením kultury s lineární keramikou (5500-5000 př.n.l.) a kultury s vypíchanou keramikou (5000-4600 př.n.l.). V oblasti Kolešova bylo získáno 2014 nálezových jednotek (sáčků), které obsahují keramické zlomky, zvířecí kosti, kamenné nástrojůe, ale i šperky a kovové artefakty. 

Tím nejzajímavějším objektem je unikátní pec, která pravděpodobně sloužila na výpal keramiky a ve střední Evropě nemá obdoby. Její vzorky jsou nyní na analyzách a odborníci ji dále zkoumají. Jaké další nálezy archeologové objevili, se dozvíte v prezentaci Ing. Radka Balého, ředitele České společnosti archeologické a PhDr. Dany Stolzové, vedoucí archeologického průzkumu.

Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy