Aby vám solární panely déle vydržely

Solární instalace jsou nyní běžné na celém světě. Jak se ale o solární panely starat, aby vám vydržely co nejdéle? A kam směřují trendy?

dezinfekce

Komponenty solární energie jsou obvykle (poměrně) cenově dostupné, snadno se instalují a jsou nenáročné na pravidelnou údržbu. Ale přestože je dnešní solární technologie již skvělá, vždy existují příležitosti, jak ji vylepšit.

Proč solárním panelům klesá výkon?

Solární panel je pravidelně vystavován drsným povětrnostním podmínkám a nečistotám. K udržení špičkového výkonu vyžaduje pravidelnou údržbu, jako je pravidelné čištění – a často k tomu nedochází. Přesto nakonec, i když dobrá údržba může prodloužit životnost solárního panelu, nakonec opotřebení a plynutí času může mít za následek snížení výkonu. To je realita týkající se jakékoli technologie.

Záruky na fotovoltaické panely jsou často rozděleny na zařízení a záruky výkonu. Je běžné, že záruky výkonu jsou nabízeny po delší dobu než na zařízení samotné. Pokud jde o záruky výkonu, některé záruky překročí rámec 30 let a více. To znamená, že pokud má solární panel záruku výkonu, která trvá 25 let, samozřejmě to neznamená, že se jednoduše vypne po 25 letech a jednom dni. Místo toho záruka výkonu obvykle poskytuje záruku, že panel bude i nadále fungovat na určité úrovni výkonu v konkrétních fázích záruční doby, a tedy i po uplynutí těchto lhůt záruka na výkon.

Panely s delší životností uvedené na trh, které zaručují mnohem delší dobu optimálního výkonu, by mohly být rozhodujícím faktorem pro získání těchto potenciálních vlastníků solárních panelů k pořízení systému. Pomohlo by to také doplnit absorpci slunečního záření v jiných oblastech.

Ačkoli je k dispozici několik způsobů, jak prodloužit životnost solárních panelů, nepochybně došlo k určitému slibnému pokroku díky využití galia v křemíku. Akademici ze školy fotovoltaiky a inženýrství obnovitelné energie z University of New South Wales zkoumali potenciál panelů, které  jsou „napuštěny“ tímto chemickým prvkem. Zjistili, že přidání galiia by zvýšilo pevnost solárního panelu, a v důsledku toho by takový panel měl větší vyhlídky na dlouhodobé udržení na rozdíl od toho s bórem, atomem, který byl dlouholetým prvkem volby dříve v silikonových solárních panelech.

Každý, kdo si to teď přečte se sluneční soustavou instalovanou před několika lety, může být trochu smutný, když si myslí, že její solární panely nebudou mít komponenty, které by je mohly vydržet mnohem déle, protože novější panely by to mohly dělat roky dopředu. Je však důležité si uvědomit, že lze provést řadu kroků, které mohou pomoci prodloužit životnost a optimální výkon dříve instalovaných solárních panelů.

Pravidelné kontroly a čištění

Obecně se říká, že střešní solární systém by měl být odborně zkontrolován alespoň každých pět let. Podobně by mělo docházet k pravidelnému čištění solárních panelů. Jak často je „pravidelný“, může záviset na řadě faktorů, například na tom, jaké prostředí obklopuje sluneční soustavu a kolik nečistot a se může dostat na panely. Odhady nicméně často stanoví, že solární panely by měly být profesionálně čištěny alespoň jednou za 6 měsíců.

Nastavení polohy

V ideálním případě by byla solární instalace nainstalována s ideálním umístěním, ale není tomu tak vždy. Na druhou stranu, i když byl systém původně nainstalován v optimální poloze, změny v okolním prostředí – například růst stromů nebo sousední nemovitost přidávající do jejich domova nový příběh – by mohly panely stínit. A tím pádem snižovat jejich výkon.

V příštích letech nastane v solárním sektoru mnoho vylepšení, která jsou významná, ale také do značné míry neviditelná pro širokou komunitu. Ale dosažení široké dostupnosti solárních panelů, které by mohly být zaručeny zárukou výkonu, která vydrží mnohem déle než poslední generace panelů, by představovalo velmi viditelný pokrok. A to nejen pro solární prodejce a podniky, ale také pro vzdálené komunity, neziskové organizace a všechny jednotlivce, kteří v současné době uvažují o solární energii a stále zvažují její přednosti v následujících letech.

Nicméně na to si musíme ještě chvíli počkat.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy