25 výčepních se po třinácté utkalo v tradičním závodě Pinkasova noční můra

Načepovat v co nejkratším čase 10 půllitrů piva Pilsner Urquell a vyběhnout s nimi 41 schodů – takový úkol čekal na účastníky tradičního závodu výčepních Pinkasova noční můra.

dezinfekce

Kromě rychlosti hodnotila odborná porota i kvalitu a míru piv, která před ni soutěžící postavili. Vítězem letošního klání, které se v pražské restauraci U Pinkasů konalo již po třinácté, se stal Jacek Maliszewski z Polska.

Do jednoho z nejoriginálnějších pivních závodů světa se letos zapojilo 25 výčepních z Česka, Norska, Velké Británie, Rumunska, Polska, Maďarska a Japonska.

„Touto cestou každoročně ctíme a uznáváme práci těch, kteří se již od roku 1843 starali o nejvyšší kvalitu čepovaného piva a pečovali o to, aby hosté dostali čerstvé pivo přímo ze sklepa. Letos nás však mile překvapilo rekordní zapojení žen do této prestižní události, kdy se čtyři odvážné ženy rozhodly přijmout výzvu běhu výčepních,“ vysvětluje smysl závodu Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun provozující restauraci U Pinkasů.

Historie: Ze sklepa až do prvního patra

Historie tohoto fascinujícího závodu sahá až do roku 1843, kdy Jakub Pinkas, zakladatel restaurace, změnil způsob, jakým se pivo hostům podávalo.

„V té době se pivo čepovalo do džbánu, ze kterého si ho hosté u stolu nalévali do sklenic. Jakub Pinkas ale začal čepovat přímo do půllitrů ve sklepě, odkud je následně obsluha vynášela hostům. Ze sklepa, kde bylo pivo u ledu, běhali do prvního patra, čímž zdolávali 41 schodů. Za celodenní směnu překonali až pětadvacet tisíc schodů. Díky tomuto novému způsobu servírování dostávali hosté pivo vždy vychlazené a čerstvé,“ připomíná historické kořeny soutěže Karel Doubek.

Soutěž o slávu a prestiž

Rychlost a kvalita čepování činí soutěž Pinkasova noční můra jedinečnou a prestižní. Obě kritéria letos hodnotila odborná porota složená z renomovaných osobností: Václava Berky, emeritního vrchního sládka Plzeňského Prazdroje, Tomáše Babici, výčepní legendy restaurace U Pinkasů a Tomáše Mráze, Honorary Connoisseur Pilsner Urquell.

Závody odstartovala v jednu hodinu odpoledne kvalifikace. 25 výčepních s 6 načepovanými půllitry absolvovalo trasu na prostranství před hospodou, 15 nejrychlejších postoupilo do podvečerního finále. To se běželo stejně jako za starých časů s deseti vlastnoručně načepovanými velkými pivy ze sklepa do prvního patra pražské restaurace. „Pilsner Urquell si zakládá na kvalitě piva a na jeho správném načepování. Proto oceňujeme nadšení a zájem výčepních, kteří se snaží, aby host dostal v půllitru ten nejlepší zážitek. Výčepní U Pinkasů byli v péči o pivo vzorem už v 19. století a jejich odhodlání donést hostovi co nejrychleji perfektně načepované pivo i po schodech až ze sklepa nás inspirovalo pro novou tradici „Běhu“, který má být zábavou i zkušeností pro každého výčepního,“ říká Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Vítězem letošní Pinkasovy noční můry se zaslouženě stal Jacek Maliszewski z polské restaurace Restauracja Česka s časem 1:33:31.

„Mám samozřejmě velikou radost, Pinkasova noční můra má v mém srdci speciální místo. Po operacích v roce 2018, kdy jsem se znovu učil chodit, jsem rok na to Můru vyhrál poprvé. Bylo to takové zadostiučinění, že jsem zpět a můžu dělat to, co mě baví. To, že jsem tento rok vyhrál znovu, je neskutečný pocit. Jsem opravdu hrdý,“ vyjadřuje svoje pocity vítěz Jacek Maliszewski.

Stříbro převzal loňský vítěz Lukáš Pešík z pražské restaurace Červený Jelen a pěkné třetí místo získal Jakub Stach z Restaurace U Pinkasů s časem 1:37:34.

Vítěz tohoto unikátního závodu se stává součástí slavné tradice Restaurace U Pinkasů. Jeho jméno se zapisuje na koženou výčepní zástěru, na které jsou uvedeni všichni vítězové z minulých ročníků. Hlavní cenou pro vítěze je kromě prestižního zápisu také voucher v hodnotě 1842 Kč a 50litrový sud piva Pilsner Urquell.

Zaběhněte si načepovat svůj půllitr do pivních lázní!


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy