2013 – Sokolov: Kabelky a milostné dopisy nabízí muzeum 4893 (TV Západ)

Výstavu s názvem Kabelky a milostné dopisy připravilo ve spolupráci s architektkou Zuzanou Ilinčevová sokolovské muzeum. Do ženského světa minulých dob mají povolen vstup i pánové.

dezinfekce

„Mají důvod sem přijít i pánové, jsou tu krásné věci. Jsou doplněné dobovými prvky, mohou se zde inspirovat pro své dámy. Když sem chodí manželské páry, tak si společně čtou milostné dopisy. Dnes už se tolik nepíší, už známe spíše smsky. Už jsme tady měli i pána, který dostal vynadáno, že nikdy takový dopis nenapsal," dodala se smíchem pracovnice muzea Jitka Třísková.

Výstava nabízí výrobky ryze české provenience. Uvidíte tak šicí stroj i psací stůl, kuchařky a nádobí nebo dobový porcelán. Mezi unikáty patří i růžový, který je i částečně průhledný. Na výstavě jsou k vidění i vzory tapet nebo dobový společenský časopis Hvězda. Ze fotografií na vás dýchne prvorepubliková atmosféra. Dominují nejrůznější dámské potřeby, často i bohatě zdobené kabelky.

„Tady máme jednu z nejzajímavějších kabelek od paní Ilinčevové. Je to zlatý potisk, je to opravdové zlato a dělá se to tak, že vezmete zlatý proužek a nalepí se to a potiskne. Pro zajímavost pro dámy, když se kouknete dovnitř, tak jsou tam dvě peněženky. Dámy vždycky chtěly být krásné, tak je tam i zrcátko. Je to kabelka, datovaná z roku 1900," popsala Třísková.

Kabelky určené na běžné denní nošení nebyly tolik zdobené, a byly poměrně malé.

„Z dnešního pohledu se nosí spíše větší kabelky. Potřebujete dávat mnohem více věcí. V té době, přímo v kabelce byla peněženka a v podstatě nic jiného dáma sebou nosit nemusely, takže ty kabelky jsou oproti dnešku o hodně menší," potvrdila Třísková.

Návštěvníci se mohou začíst do milostných dopisů některých známých osobností psané rukou například od Gustava Mahlera, Jana Štursy nebo Vladislava Vančury. Aby se lépe četlo, co osobnosti psali svým protějškům jsou přepsané v počítači a vytisknuté. Ve středu 30. ledna od 16 hodin můžete navštívit tuto výstavu mimořádně i s komentářem autorky. Druhou šanci pak také máte ve čtvrtek 7. března. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy