2011 – Tuřany: Masopust se nesl ve znamení tradic (4333) (TV Západ)

Tradiční masopustní veselí letos uspořádali již po čtvrté v Tuřanech na Chebsku. Malá obec, sdružující také Lipoltov a Návrší, žila přípravami delší dobu před samotnou akcí. Místní se totiž rozhodli vypravit masopust podle tradic. A tak se kromě běžných příprav šily kostýmy a sestavoval se program.

dezinfekce

Duší příprav byla Daniela Pivoňková, která se také ujala role Laufra. Z dalších tradičních postav bylo možné vidět veselého medvěda, Turky s vysokými čepicemi, kominíka, který mazal přihlížejícím černotou ze sazí a oleje tváře, nevěstu s bujným vousem, a nemohli chybět muzikanti, kterých se letos sešlo čtrnáct.

Na začátku Masopustu bylo nutné požádat starostu obce Františka Andresíka o svolení k průvodu a převzetí vlády nad obcí. To jim bylo dovoleno s tím, že platnost je do půlnoci a je potřeba dodržet pořádek. 

Pak se vypravil průvod maškar v čele s kobylou do obce Návrší. Tam na průvod čekalo občerstvení a také se zpívalo a tančilo. 

Po návratu do Tuřan byla přehlídka masek a vyhlášení bohaté tomboly. Do ní letos, kromě jiných, přispěl výrobce hraček z chebské průmyslové zóny. Zemědělský podnik z Dolního Žandova dodal maso na guláš a zapůjčil povoz, kterým se vezly v průvodu děti. 

Obec měla na celý Masopust rozpočet 13 tisíc korun, z toho se 8 tisíc vrátilo z výtěžku tomboly. Desítky lidí z celého okolí tak prožili zajímavé odpoledne, provázené lidovou muzikou a vydařeným počasím.

Další záběry uvidíte v pořadu Bez komentáře po skončení Zpráv.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy