2011 – Sokolovsko: Otevření zábavního centra se blíží (4448) (TV Západ)

Zábavní centrum řeky Ohře finišuje s přípravami na otevření. Statek Bernard poblíž Sokolova připravuje od roku 2007 tento obří projekt. Vše se točí okolo řeky Ohře a celá interaktivní výstava si vyžádá náklady okolo 35 milionů korun. Devadesát procent financí získali organizátoři z evropského fondu Cíl 3. Zbytek dodala obec Královské Poříčí.

dezinfekce

„Tak je to Zábavné centrum řeky Ohře, to znamená, že tady můžete najít všechny zajímavosti, které se týkají řeky Ohře. Je to přibližně 86 míst, která jsou zajímavá jak architektonicky nebo turisticky, tak jsou to třeba velkolepá vodní díla. Ústředním modelem je velký model řeky Ohře a k tomu je přibližně dalších 35 zajímavostí, interaktivních modelů,“ přiblížil jednatel statku Miroslav Makovička.

Na první pohled si návštěvníci všimnou změn, které doznalo nádvoří statku Bernard. Vznikla dvě jezírka a funkční model bahenní sopky. Vidět bude obří veverčí kolo, které ukazuje princip středověkého jeřábu. Děti si na jezu u jezírka budou moci pustit lodičku a prohlédnout si rýžoviště zlata. Dospělí návštěvníci ocení parkové úpravy, chlebovou pec, ze které budou moci ochutnat čerstvý chléb na kulturních akcích nebo posezení nad jezírky.

„Slavnostní otevření celé expozice je 20. srpna. Bude to pochod turistů českých a německých od pramene řeky Ohře až na statek Bernard. Mohou se účastnit všichni návštěvníci, kteří o to mají zájem, a když sem přijdou, tak uvidí celou expozici, to znamená už dokončené nádvoří a ústřední model řeky Ohře, který má přes deset metrů a aktivních všech 35 modelů,“ uvedl Makovička.

Ve dvou patrech historického statku najdou návštěvníci nejrůznější modely a atrakce. V prvních dvou měsících bude probíhat zkušební provoz. U vchodu průvodce vysvětlí, jak se zachází s jednotlivými modely a vystavenými atrakcemi.

„Jednotlivé modely jsou ovládané dotykovými obrazovkami, aby to bylo přizpůsobené dnešní době, a je tam mnoho zajímavostí o jednotlivých modelech, videospoty, fotogalerie, zajímavosti, opravy jednotlivých míst atd.,“ popsal rozhraní Makovička.

Organizátoři stálé výstavy se snažili celou ideu co nejvíce zatraktivnit.

„Celou expozici jsme se pokusili udělat spíše zábavnou formou, aby v dnešní době to nebyly jen zaprášené exponáty, ale aby to bavilo například i mladší generaci, která právě díky těm dotykovým obrazovkám si s tím bude moci pohrát a bude jí to více zajímat, než kdyby se jen koukali na statické modely,“ věří Makovička.

Na modelech pracovalo zhruba rok a půl průběžně 10 až 12 modelářů. V prostorách vzniká také školící centrum. Zde budou pro zájemce pořádány odborné kursy a přednášky.

„Návštěvníci v rámci této expozice si budou moci tam chviličku posedět na klidném místě a kouknout se na jednotlivé dokumenty, které byly v rámci tohoto projektu zhotoveny. Jsou to jak odborné dokumenty, například o invazivních rostlinách a jak ryby přecházejí přes různé řeky až po 86 zajímavostí, které jsou na řece Ohři, a vše namluvil Vladimír Čech,“ shrnul Makovička.

Pokud se přihlásíte na Česko-německou turistickou pouť od pramene řeky Ohře až na Statek Bernard, čekají prvních 200 účastníků suvenýry a občerstvení zdarma. Navíc je zajištěna doprava a připraven kulturní program a soutěže. Pro ostatní veřejnost bude expozice otevřena den poté, tedy v neděli 21. srpna.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy