2011 – Sokolov: Výstava sběratelských kuriozit v zámečku (4377) (TV Západ)

Tisíce exponátů sběratelských trofejí opanovalo první patro sokolovského zámečku. K vidění je zde výstava kroužku sběratelů kuriozit při Domově dětí a mládeže Habartov. Ten sdružuje sběratele z celého Sokolovska. Jeho členové, kterých je zhruba 15, mají ve svých sbírkách desetitisíce kousků. Na výstavu se ale dostala jen malá část, na ukázku veřejnosti.

dezinfekce

"Je to takový profil sběratelské činnosti, jak už bylo řečeno, kartičkové kalendáříky, obaly od čajů, ubrousky jídelní, pivní tácky a etikety, propisovačky, náplně do známých kinder vajíček a podobně," vyjmenoval Jiří Beran ze sokolovského muzea.

Na pivních etiketách si mohou pamětníci připomenout vývoj ceny Plzeňské dvanáctky, ale i regionálních piv, jakými býval Karel. Dále se návštěvníci mohou pokochat ukázkami sbírek porcelánových náprstků. 

"Ty sbírky jsou tak obsáhlé, že pan Ing. Kubík, vedoucí kroužku sběratelů kuriozit, s naší paní výstavnicí, vybírali opravdu z každého něco, aby veřejnost viděla, co všechno ti lidé sbírají. To absolutně nejde postihnout, to je veliké množství," usmál se Beran.

Nepříliš často se v sokolovském muzeu představují sběratelé se svými trofejemi. Za posledních deset let je to nyní teprve potřetí.

"Už jsme tady měli před deseti lety výstavu od stejných lidí, ze stejného kroužku. Výstava byla specializovaná na kartičkové kalendáříky. Ale ještě asi před pěti lety jsme tady měli, v rámci volného cyklu Člověk a jeho zájmy, výstavu zajímavostí, co lidé sbírají pro svou radost a potěchu," vyjmenoval.

Právě kartičkové kalendáříky jsou v posledních letech největším hitem. Náměty jsou rozličné. Na výstavě jsou k vidění kartičky s pravoslavnými ikonami, lokomotivami, letadly, dobovými i současnými akty, motivy hradů a zámků, ale i kultovních Rychlých šípů nebo tvorbou tělesně postižených a biblickými náměty.

Výstavu s názvem Sbíráme a poznáváme můžete navštívit od středy do neděle mezi 9 a 17 hodinou, kromě hodinové polední pauzy až do 17. června.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy