2011 – Sokolov: Na dlužníky mají smlouvy na dobu určitou (4514) (TV Západ)

V Sokolově se, podobně jako v jiných městech potýkají s dluhy na nájemném a službách. Od roku 1997 sice zůstává základní dlužná částka stejná, zhruba 12 milionů, ale zvyšují se poplatky za příslušenství a náklady na řízení. Již delší dobu se tak někteří zájemci o městské byty nevyhnou smlouvě na dobu určitou. Maximální doba je na dva roky.

dezinfekce

"Pokud je uzavřena smlouva na dobu určitou, je tam pro toho nájemníka, řekl bych, určitý bič na to, aby platil. Protože v případě, že neplatí, není mu smlouva prodloužena a ten proces vystěhování se, kromě výpovědi, která už není třeba, urychlí na přímou exekuci", vysvětlil postup prokurista společnosti Sokolovská bytová Karel Rambousek. 

Město prostřednictvím správce bytového fondu využívá v současné době dva exekutorské úřady. Nejčastěji se řeší dva druhy exekucí.

"Jedno je pro neplacení, to jsou exekuce i u bývalých nájemníků, to je u lidí, kteří už byli vystěhováni. Takže na peníze, pokud se týká exekucí, těch je řádově kolem devíti set. Pokud se týká exekucí na vyklizení bytu, tak těch je do deseti až dvaceti exekucí v současné době", spočítal Rambousek.

Těm nájemníkům, kteří mají dobrou platební morálku se smlouva automaticky prodlužuje. Samostatnou kapitolou jsou nebytové prostory. U nich společnost neregistruje téměř žádné nedoplatky.

"Zatím zájem ještě je, a když se takový nebytový prostor uvolní, je ještě z čeho vybírat", ubezpečuje případné zájemce prokurista Karel Rambousek.

Město Sokolov má stanovené zóny atraktivity, podle kterých se vypočítává cena za pronájem komerčních prostor.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy