2011 – Region: Předány tři úseky krajské cyklostezky (4388) (TV Západ)

Přestřižením pásky byly ve čtvrtek 26. května dokončeny tři úseky krajské cyklostezky Ohře. Přes 13 kilometrů cyklostezky si vyžádalo 134 milionů korun, z čehož 85 % platila formou dotace Evropská unie. Dokončený projekt…

dezinfekce

" … obsahoval úseky Chocovice - Kynšperk, průjezd městem Sokolov a průjezd městem Loket," vyjmenovala Bohuslava Hrabáková, projektová manažerka Agentury projektového a dotačního managementu.

Prvně jmenovaný úsek začíná v obci Chocovice, prochází Vokovem, přes katastrální území Vrbová do Nebanic. Pokračuje do Mostova, pak přes osadu Hlinová a Dobroše až na severní okraj města Kynšperk. Tam se napojuje na již hotový úsek do Sokolova, otevřený předloni. Za Mostovem se nachází chráněná Javorová alej s dvěma sty památnými stromy. Tam bylo nutné cyklostezku upravit a zúžit. Alej je chráněna zákonem. 

"Jedním z těch mnoha zákazů, který zákon říká je, že se v jejich blízkosti, v ochranném pásmu, nesmí provádět ani žádná výstavba. Takže my jsme bojovali, abychom získali výjimku ze zákazu u památných stromů. To se nám podařilo a výsledkem je to řešení, které tam je. Prostředkem původní komunikace vede metr dvacet široký pás pro cyklisty, který je v asfaltu, a na to navazuje rovnou metr dvacet po každé straně ze šotoliny tak, aby se mohli cyklisté předjíždět a objíždět," popsala úsek Hrabáková.

Původně měla být v místě jen šotolina. Obdobná situace je v Lokti, kde v rámci zachování historického rázu města nedovolili asfalt památkáři. Cyklisté nyní mohou využívat celkem 46 kilometrů krajské cyklostezky.

"Abychom naplnili tu celkovou ideu 104 kilometrů cyklostezky od hranic se Spolkovou republikou Německo až na hranici s Ústeckým krajem, tak nám schází pět kilometrů od Chocovic zpátky na Cheb. To je projekt, který je v přípravě nejdál. Budeme v létě žádat o vydání stavebního povolení a žádost o získání dotace je podána," zmínila Hrabáková. 

Tímto krokem by se zkompletovala cyklostezka až na kraj Karlových Varů. Průjezd krajským městem a pokračování na hranice kraje budou pokračovat. Zároveň se podle vyjádření vedení kraje nepočítá s tím, že by kraj financoval cyklostezku bez dotací.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy