2011 – Cheb: Známý jazzman Zdeněk Paštika slaví 80 let (4555) (TV Západ)

Pravidelná tisková konference v kanceláři chebského starosty Pavla Vanouška měla minulý týden slavnostní závěr. Vedení města přijalo legendárního chebského jazzmana Zdeňka Paštiku. Ten oslavil kulaté osmdesátiny, které by mu však těžko někdo hádal.

dezinfekce

Do Chebu se Zdeněk Paštika přestěhoval počátkem roku 1949. V té době už byl velkým fanouškem jazzu. 

"Byli jsme tady taková parta kdysi, kdy jsme se scházeli u magneťáku, protože jsme točili stanici Hlas Ameriky. A ta vysílala na dlouhých vlnách, což bylo trochu s poruchama, ale dokonalý. A to vysílal DJ, kterej vysílal tak dvě až tři hodiny denně jazz. Ale i z Česka, tam se dostal třeba Vlach nebo Krautgartner. To bylo potěšující, že tam bylo srovnání, ten pán tam hezky mluvil. Dokonce jsem ho poznal osobně v Praze na jednom festivalu v roce 1967 se tam najednou objevil ten velikej pán, nejslavnější jazzový DJ na světě. A na recepci na americkém konzulátě jsem mu byl představen. Tak jsem ho pozdravil a to bylo všechno. Ale potěšilo to, že jsem viděl někoho, o kom jsem celý život snil, že bych ho rád viděl. To bylo sympatické," zavzpomínal Paštika.

Hned po příchodu do Chebu začal Zdeněk hrát se studenty zdejšího gymnázia. Později založil s kolegou Jiřím Baierem, další výraznou osobností chebské hudební scény, divadélko Reflex. Na začátku 60. let dal pak dohromady kapelu Cat Club, kterou, jak sám říká, složil z nejlepších muzikantů široko daleko. Hudbě se věnuje celý život.

"Pořád, pořád. A dokonce jsem občas pochválen mladejma lidma, kteří říkají: "Člověče, ty máš přehled. Ty víš.“ Protože, když chce člověk v tý muzice bejt, tak i když se mu to třeba nelíbí, tak ale musí. Musím bejt v kontaktu. Jakmile bych přerušil kontakty s posloucháním muziky, tak bych byl v hajzlu, bohužel,“ netají se oslavenec Paštika.

Zdeněk Paštika stál také u zrodu dnes už tradičního festivalu Jazz Jam, který s partou dalších jazzových nadšenců poprvé uspořádal v roce 1995. A kvalitní koncerty, i třeba v Praze, si nenechá ujít ani dnes, ve svých 80 letech.

"Pat Metheny by tam měl bejt s Dave Weckelem. To jsou špičkový muzikanti. A Lucerna music bar, ten je na to výbornej na to, tam je poměrně velice dobrá akustika. Já nemám rád ty veliký sály, to jsou vlastně sportovní haly a tam to je naprd. Tam člověk sedí někde 40 metrů od něj, to si můžu pustit doma DVD a jsem na tom líp. Takže mám rád, když člověk může s těma lidma bejt trochu v kontaktu," popsal Paštika.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy