2011 – Cheb: Zavře město ubytovnu Chlumeček? (4279) (TV Západ)

Chebská radnice hodlá řešit provoz své ubytovny na Chlumečku. Jedním z důvodů jsou náklady, které s provozem zařízení město má. Ubytování pro lidi vystěhované z městských nájemních bytů funguje již deset let.

dezinfekce

"Ta ubytovna byla pořizována v době, kdy město, pokud vystěhovávalo někoho z bytu, tak mu muselo poskytnout náhradní bydlení. Z toho důvodu jsme pořizovali tu ubytovnu. Teď se situace poměrně výrazně změnila, protože my už nemusíme poskytnout náhradní bydlení, ale stačí, když zajistíme ubytování i třeba u nějakého smluvního partnera," popsal situaci starosta města Pavel Vanoušek.

Za loňský rok zaplatilo město za provoz zařízení 1,2 milionu korun. 

"My vnímáme dneska tu ubytovnu jako zátěž rozpočtu," nezastírá místostarosta Tomáš Linda.

Výtěžek z poplatku za ubytování by měl přinést do kasy města 350 tisíc. Ale zhruba třetina dosud chybí. Město už proto přistoupilo k vypovězení některých smluv. Za den pobytu platí lidé 75 korun. V ceně je zahrnuto vytápění, elektrická energie, voda a další poplatky, které jdou k tíži města.

"My jsme přistoupili k tomu, ten poplatek okamžitě zvýšit, rozhodli jsme se, že by to mělo být 150 korun na den, s využitím všech těch služeb, které tam jsou a chceme v krátkém horizontu rozhodnout, co s tím objektem bude dál," naznačil postup Linda.

Obavy města pramení také z faktu, že další provoz ubytovny by si vyžádal investice do budov.

"Samotný ten objekt, pakliže by měl sloužit dál k těmto potřebám, by potřeboval nákladnou rekonstrukci v řádech milionů korun - zateplení, výměnu oken, řešení vytápění, řešení inženýrských sítí," vyjmenoval Linda.

Původním záměrem bylo poskytnout ubytování na přechodnou dobu těm, kteří se museli vystěhovat z městských bytů. Smlouvy se uzavírají na rok a nestává se, že by ji lidé chtěli ukončit dříve. 

"Navíc většinou ty osoby, které jsou tam ubytovávány, mají nárok získat příspěvek, prostřednictvím našeho odboru sociálních věcí, od státu na to bydlení," poukázal Vanoušek.

Hlavní náklady provozu ubytovny jsou na vytápění elektřinou. I po zvýšení poplatku bude provoz ztrátový.

"Asi se nám nepodaří, že ten objekt bude výdělečný, to ani nesledujeme, ale ta ztráta by se měla výrazně zmenšit," věří Vanoušek.

Na Chlumečku je celkem 22 pokojů s kapacitou 30-40 ubytovaných. V současné době zde bydlí 18 osob.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy