2011 – Cheb: Schválen projekt střediska sociálních služeb (4277) (TV Západ)

Dlouhou dobu nevyužívaný a silně poškozený objekt bývalého kulturního domu na sídlišti Zlatý Vrch v Chebu snad konečně najde uplatnění. Město by zde chtělo zřídit středisko sociálních služeb. Na lednovém zasedání to schválili zastupitelé. Sídliště se potýká s problémovými občany, kteří se tam v poslední době přistěhovali.

dezinfekce

"Je to lokalita, která je v současné době hodně v kvasu. Zatímco na sídlištích Skalka a Spáleniště je stabilizovaný ten kádr, řekl bych, občanů, kteří tam jsou. Zpravidla jsou to lidé, kteří tam žijí už delší dobu, tak sídliště Zlatý vrch je mladší sídliště, kde k ustavování toho statutu quo, jací ti obyvatelé, jaké to složení obyvatelstva, teprve dochází. Je svým charakterem to sídliště trochu jiné," uvedl starosta Pavel Vanoušek.

Dosud byly velkou překážkou využití rozsáhlého objektu vysoké náklady na vytápění. Rekonstrukce ale počítá i se vznikem vlastní kotelny. Sociální služby, které v objektu mohou působit, jsou vyjmenovány v zákoně. Jedním z nich bude i Nízkoprahové centrum. Další z programů má název Nejlepší učebnou je pracoviště. V dílnách by se děti a mládež měly možnost naučit pracovat s různými materiály.

"Potom je to raná péče pro rodiny s dětmi do 7 let. Je to terénní služba, čili by měli pouze kancelář nebo zázemí v té budově a jinak by chodili do těch rodin," připomněl místostarosta Vladimír Hartmann.

Koncentrace problémových osob využívajících sociální služby se město neobává. Objekt byl vytipován Agenturou pro sociální začleňování. Ta ve městě spolupracuje s neziskovými organizacemi, charitou, ale i Probační a mediační službou nebo Úřadem práce. Město doufá, že využití služeb se setká se zájmem místních obyvatel.

"Tak doufáme, že ano. Mají to být pracovníci, kteří jsou k tomu vyškoleni, budou k tomu mít podmínky. Samozřejmě nepočítáme s tím, že se podaří podchytit všechny problémové obyvatele, kteří se tam přistěhovali. Asi, násilím je tam přitáhnout nemůžeme," upozornil Hartmann.

Náklady pro město nevzniknou. Rekonstrukce včetně provozu budou v rámci projektu dotovány ze státu. Celkově může Cheb získat až 20 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy