2011 – Cheb: Podaří se městu zrušit většinu heren? (4308) (TV Západ)

Dlouhodobý úkol stojí před městem Cheb. Herny, kterých je ve městě několik desítek, na sebe nabalují trestnou činnost a jsou trnem v oku většině občanů. Nové vedení proto hodlá jít na eliminaci těchto provozoven způsobem, který by mohl vést k jejich praktickému uzavření.

dezinfekce

"Udělali jsme mapu heren. Podívali jsme se podle zákona 202 na to, zda nejsou v blízkosti nějaké jiné objekty, které by mohly tuto činnost eliminovat. To jsme si nechali graficky zpracovat a zjistili jsme, že z celkového počtu heren někde kolem 85, kdybychom mohli tento zákon důsledně aplikovat, tak bychom došli k číslu, že by nám zde zůstalo nějakých čtyři až pět heren," přiblížil překvapivé závěry místostarosta Michal Pospíšil.

Toto zjištění je zároveň motivací k tomu, aby byla vydána nová obecně platná vyhláška. V ní by se mělo prakticky řešit naplňování zákona, který zakazuje provoz heren poblíž zařízení typu škol, církevních staveb, ale i zdravotnických zařízení nebo úřadů.

Klasické výherní automaty by již nové město vůbec nepovolovalo. U terminálů, které povoluje ministerstvo, hodlá město využít zákonné možnosti vyjádřit se k tomu.

"To si myslím, že do budoucna nám pomůže tato mapa, jak to nepovolovat. A teď bude ten problém dostat se na kobylku těm, co už to provozují," upozornil Pospíšil.

Město bude využívat možností sledovat, zda v objektu nedochází k distribuci drog, nezdržují se tam hledané osoby nebo hrozí finanční úniky. 

"My jsme si vědomi toho, že to není jednoduché, že budeme určitě narážet na nějaké právní řešení, na protesty, ale já si myslím, že v tomto směru, pokud nebudeme takto kategoricky postupovat, tak další kroky nemají smysl," míní Pospíšil.

K provozování heren se podle města bezprostředně váže také pouliční prostituce. Chebští využili v minulosti možnosti zjistit, jak si poradili například v Chomutově. Tam se místním podařilo prostituci dostat za město. Navíc jednoduchým manévrem odradili část německé klientely. Tu při vyhledávání sexuálních služeb monitorovali.

"A potom jsou zváni k projednání tohoto přestupku jako svědek. Pro mnohé je tato předvolánka velmi nepříjemná, protože to doma, ve svém okolí, těžko zdůvodní," vysvětlil Pospíšil.

Dalším způsobem je častá kontrola prostitutek, i několikrát za noc, čímž se překazí nabízení. Pro naplňování všech bodů vedoucí ke zlepšení bezpečnosti ve městě chce město vybavit také městskou policii. Policisté by měli dostat kola a kamery a zavést by se tak měly cyklohlídky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy