2011 – Cheb: Město hledá lepší systém svozu odpadků (4407) (TV Západ)

Město Cheb chce od příštího roku změnit systém placení za komunální odpad. Důvodem je jeho, rok od roku zvyšující se nákladnost, a také nevyvážený systém, kdy osoby nepřihlášené neplatí poplatky a zatěžují rozpočet. Od občanů může městský úřad vybírat maximálně 500 korun ročně na osobu, ale náklady jsou již nyní dvojnásobné.

dezinfekce

"Náklady na celý systém jsou přibližně 32 milionů korun a s ohledem na počet trvale hlášených obyvatel na území našeho města, tak vybereme na místním poplatku, pouze milionů 15, to znamená, že ten rozdíl musíme doplácet z rozpočtu a nevyplácí se nám to ekonomicky. Ale zároveň si myslíme, že ten systém nemotivuje lidi třídit odpad a není spravedlivý k těm, kteří na území našeho města žijí, odpad produkují, ale tím, že nejsou nahlášeni k trvalému pobytu na území města, tak tím pádem ten poplatek platit nemusí," shrnul hlavní důvody místostarosta Tomáš Linda.

Město proto pověří odborníka, který připraví jednotlivé modely kalkulace ceny. Ty se poté budou projednávat v orgánech města a nakonec se vybere jeden systém výběru poplatku.

"Motivace lidí třídit odpad, spravedlivost k obyvatelům města a samotná nákladovost systému. Tak tyto tři hlavní aspekty budeme zohledňovat a pro jeden z těch systémů se rozhodneme tak, aby mohl vstoupit v platnost od 1.1 2012," plánuje Linda.

Město bude také hledat úspory v nákladech na likvidaci komunálního odpadu. Jednou z možností je lepší kontrola množství odvezeného vytříděného odpadu.

"Chceme se dohodnout s dodavatelem té služby, aby se platilo za dvě části té služby. To znamená za svoz jako takový, za tu pohotovost, že někdo po městě pravidelně jezdí a sleduje, monitoruje obsah nádob a jejich naplnění a druhou položkou by měl být ten samotný odpad, to znamená jeho množství, jeho tonáž, která je pak odvezena a předána jednotlivým zpracovatelům odpadu, to znamená, že bychom chtěli konkrétní přehled, kolik jednotlivé části systému stojí," poukázal Linda.  

Další položkou, která celý systém zatěžuje, je likvidace černých skládek. Ty by přitom často ani nemuseli vzniknout.

"To zakládání černých skládek je postavené na tom, že ti lidé nevědí, že skutečně mohou dnes bezplatně ten odpad, který takto někam odvezou do pangejtu, předat někomu, kdo se o něj pak dál postará," dodal Linda. 

Město chce proto připravit osvětovou kampaň, kde by na problematiku upozornilo a vyzvalo občany k využívání sběrných dvorů. Před rokem také zavedlo službu taxi odpad. Lidé mohou zavolat na bezplatnou linku 800 870 870 a za poplatek 100 korun se zbavit rozměrného nebo nebezpečného odpadu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy