2010 – Sokolovsko: Bilanční kniha o hornictví jde do tisku (4009) (TV Západ)

Jubilejní pětadvacátá kniha z oblasti hornictví z pera Jaroslava Jiskry jde právě do tisku. Úctyhodná vytrvalost v bádání a popularizaci regionálních dějin hornické oblasti vynesla vloni autoru titul Osobnost Sokolova. Na adresu své bilanční knihy, kterou autor skromně nazývá dílkem, lze říci, že by to měla být publikace určená všem zájemcům o dobývání nerostů a hornin.

dezinfekce

"Je to sumarizace všeho, co jsem za ta léta zjistil, jednak z hlediska informací, ale i jsem nafotil spoustu obrázků, získal spoustu obrázků od lidí, kteří za mnou chodí a sami mi je nosí, a je to takové vyvrcholení toho všeho, co jsem za ta léta posbíral," přiblížil autor své dílo.

Kniha začíná rokem 976, od nejstarších dějin a pokračuje až do současnosti. Má rozsah 350 stran a obsahuje téměř tisícovku fotografií z nejrůznějších oblastí. 

"Jedna z nich je například lidé okolo havířiny, a to i mimo kraj, takže mnoho lidí se tam najde, jsou tam obrázky také humorné na odlehčení, ale i odborné, aby pro budoucí generace zůstaly zachovány obrázky strojů, které byly používány na šachtách, které dnes už neexistují ani v jednom exempláři," uvedl Jiskra.

Na fotografiích je tak možné spatřit důlní, povrchové i lomové stroje, ale i zaniklé objekty, odstřely komínů a briketáren.

Pro studenty odborných škol bude kniha neocenitelným pomocníkem na doktorských, disertačních nebo diplomových pracích. 

"Jsou tam i části, kde je chronologické sestavení od začátku až do dneška všeho co se kolem hornictví událo a další část jsou tabulky, pro někoho nezáživné, ale pro někoho dost cenný materiál z hlediska výrob, výkonů jednotlivých dolů," popsal autor.

Kniha poskytuje přehled také o údajích otevírání dolů, jejich zánik, počtu pracovníků, jaké měly jednotlivé doly parametry, kolik se zde vytěžilo surovin, jaké byly úrazy, zřizování mincoven a mnoho dalšího.

Dílo vyjde v nákladu 1000 kusů. Neutuchající aktivitu autora dotvrzují i plány na další knihu.

"Posledních osm let, jak zažiji nějakou legrácku, takové hornické klasické srandičky, tak si udělám poznámku a sestavuji to. Kdysi jsem v roce 1997 vydal knihu My havrani umazaní, která měla obrovský úspěch. O dva roky jsem vydal My havrani umazaní pokračují, a to už je spolu s rudnými doly. A dnes by to bylo takové vyvrcholení, třetí díl těchto legrácek. Některé jsou velice drsné, ale život horníků je takový, takže nějaké sem tam to neslušné slovo, některé kapitoly jsem označil prasátkem, aby se slabší nátury měli šanci tomu vyhnout," dodal Jiskra.

Slavnostní křest publikace s názvem Velká kniha o hornictví Karlovarského kraje proběhne v prostorách sokolovského zámku 27. dubna.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy