2010 – Cheb: Pěší zóna byla slavnostně otevřena (4109) (TV Západ)

Slavnostní otevření chebské pěší zóny proběhlo minulé pondělí přímo v místech, kde se den předtím ještě pracovalo. Na zbrusu nové dlažbě v prostorách před nákupním centrem se kromě zástupců radnice sešli také zástupci architektů, autor Brány času i dodavatelských firem.

dezinfekce

„Takže pěší zóno, žij!“, popřál starosta Jan Svoboda.

Jedna z největších investičních akcí posledních let čekala na svou realizaci dlouhých 12 let. 

„Když se vrátím do historie, tak vlastně už od roku 1998 jsme uvažovali o tom, že by se měla zkrášlit (zóna). V roce 2000 vyhrál Ateliér 69 soutěž a teprve v roce 2010 ukončujeme druhou etapu, čili v podstatě 12 let a možná i déle trvala realizace pěší zóny, aby byla v takovém stavu jako je dnes,“ vzpomněl na začátky obnovy pěší zóny Svoboda.

V začátcích projektu se také vedly debaty o účelnosti vynaložení nemalých prostředků z rozpočtu města. 

„Zamýšleli jsme původně investovat vlastních 60 milionů korun, to byla varianta B. Varianta A byla za 136 milionů a 118 milionů je z Evropské unie. Takže se nám to vyplatilo,“ shrnul Svoboda.

Nyní se začíná rozbíhat třetí etapa, která slibuje upravit ulici Májovou. Prodloužení pěší zóny až na nádraží, o kterém se původně také mluvilo, ale není na pořadu dne.

„To se možná bude pokračovat, ale to je pro jiné zastupitelstvo a možná i pro jinou generaci,“ uvedl Svoboda.

Při slavnostním otevření nového bulváru si jednotliví řečníci všímali různých možností pohledu na její podobu.

„Myslím si, že volený materiál i pojetí je vstupem do 21. století. Já tady vidím velkou souvztažnost mezi původní architekturou a pěší zónou. My jsme možná trošku zvyklí a zaskočeni výzorem pěších zón u našich sousedů, kde jsou trochu pseudohistorizující prvky. Toto je pojetí úplně jiné. Já si myslím, že nechť ať je takové a zatím co mám z odborných kruhů na toto posudky, tak jsou velmi, velmi pozitivní,“ pochválil architekty místostarosta Michal Pospíšil.

Dnešní tvář pěší zóny je výsledkem vývoje posledních let, kdy od původního konceptu doznala určitých změn.  

„Každá stavba, každá realizace s sebou přináší řadu těžkostí, kompromisů, překážek a ta stavba tím většinou bývá nějakým způsobem pozměněna. V tomto případě musím říci, že všechny změny, které jsme museli udělat, tak přispěli k důstojnějšímu a dospělejšímu charakteru celkového díla. Ať už se to týká technicky inovativních lamp, které kromě svícení také baví a informují, tak vlastně i samotného vyústění pěší zóny do náměstí, kdy jsme velice šťastni a spokojeni s tím, že v soutěži vyhrálo dílo, které je sice provokativní, ale z hlediska architektonického a urbanistického plní tu funkci, kterou plnit má a tudíž, že uzavírá průhled do chebského náměstí,“ popsal nově otevřenou stavbu jeden z autorů architekt Jaroslav Wertig.

O tom, jak právě dokončený prospekt v centru města sluší větším akcím, se můžete přesvědčit v pořadu Bez komentáře po skončení těchto Zpráv. Ukážeme vám záběry z festivalu FIJO, jehož tradiční průvod prošel mimo jiné právě touto pěší zónou.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy