2009 – Sokolov: Výstava o Medardu (TV Západ)

Výstavu s názvem Romantické cesty zanikající krajinou připravilo sokolovské muzeum. Autoři výstavy Světlana Kuncová a Rudolf Tyller se vydávali celý rok do vyuhlených lomů Medard a Libík. Podle jejich slov je inspiroval rodinný výlet, kdy je uchvátila zvláštní a drsná krajina. Krajina a její proměny je ústředním motivem celé výstavy. Postupně zanikající povrchový důl na hnědé uhlí, který je v současnosti v projektu hydrické rekultivace poskytl oběma autorům zajímavý a členitý terén pro fotografi

dezinfekce

Kolekce nivelačních přístrojů na zajišťování výškových rozdílů obsahuje modely staré i moderní. Také fotodokumentace zavážení skrývky či profil šachty připomenou, že je místo pevně spjato s hornictvím. Proto jsou připraveny ukázky z geologických nálezů z okolí nebo vynášecí souprava pro měřiče.

Novější epochu ilustrují pracovní oděvy a výstražné cedule. Autoři si dokonce vytvořili vlastní mapu pro lepší orientaci v terénu. Na mapě jsou vyznačeny místa jako střední či dolní jezero, Mordor nebo Habartovské terasy. Na fotografiích je k vidění krajina se svými zajímavostmi, o které by návštěvník mohl pochybovat, že se rozkládá nedaleko od místa výstavy. Ledopády a krápníky, převisy a další netradiční pohledy na krajinu evokují často cizokrajná místa. Autoři překvapují množstvím a bohatstvím na první pohled jednotvárné vytěžené krajiny, ve které pulsuje skrytý život. 

Makrosnímky podbělu či vlčího bobu již připomene naši krajinu. Na panelu uprostřed místnosti je promítáno video zachycující přitékající vodu do prostoru lomu. Na relativně malé ploše 1. patra sokolovského zámku se podařilo vytvořit informativně obsáhlou a zajímavou výstavu. Můžete jí navštívit až do konce října letošního roku.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy