2009 – Sokolov: Jak bude vypadat pomník prusko-rakouským válkám? (3886) (TV Západ)

Téměř sedm metrů vysoký pomník z roku 1903, ze kterého se zachoval jen kamenný podstavec hodlají obnovit v Sokolově. Prozatím představili na tiskové konferenci model a studii. Původní pomník byl odhalen k příležitosti 70. narozenin císaře veteránským spolkem.

dezinfekce

„Jedná se o pomník prusko-rakouských válek. Tento pomník stál v minulosti v Sokolově u kláštera a byl zničen. Některé fragmenty se zachovaly na technických službách a některé byly vyloveny z řeky Ohře. Ale samozřejmě to, co bylo z bronzu zmizelo. Město Sokolov má v plánu tento pomník, jakmile sežene nějaké peníze, rekonstruovat do původní podoby,“ řekl místostarosta Jaromír Dvořák.

Vytvořený model, který město představilo, počítá s vyrobením bronzové sochy bojovníka a dvouhlavého sokola. Postava by měla být v životní velikosti s výškou 164 cm, sokol – rozpětí křídel 126 cm. 

„Cena – já ji odhaduji okolo 10 -12 milionů korun. Počítám, že samozřejmě jsou dnes vypsány dotační tituly, ale ještě nevíme, z jakého titulu budeme přesně žádat,“ dodal místostarosta.

Město má vytipovány tři místa na Starém náměstí, ze kterých se nakonec vybere jedno, kam se sousoší umístí. Původní pomník byl v 50. letech komunisty zbořen a trosky nahrnuty ke břehu řeky. Při velké vodě se zřejmě dostaly na dno, odkud byly loni v létě vyloveny některé části. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy