2009 - Chebsko: Kvalita vody ke koupání (TV Západ)

Chebsko je cílem mnoho domácích i zahraničních turistů. Jejich náporem však mnohdy ale trpí kvalita vody v nádržích a koupalištích.

dezinfekce

Pracovníci Okresní hygienické stanice Cheb během letní sezony pravidelně kontrolují kvalitu vody na deseti nejzatíženějších plochách vhodných ke koupání. Zaměřují se především na dvě velké přehradní nádrže – Jesenice a Skalka. Dále např. na známá koupaliště - Jadran a Lido. Ve vlastní laboratoři provádí rozbory vody a tu pak klasifikují stupněm znečištění - od čísla 1, voda čistá, až do čísla 5 – voda velmi silně znečištěná. Rekreační sezona se právě rozbíhá a proto byly již provedeny první odběry. 

„Dá se říci, že ty první rozbory a někdy i opakované rozbory zatím ukazují na kvalitu vody, kterou lze doporučit ke koupání, i když je zřejmá zátěž mikrobiologická na plochách,“ uvedl Stanislav Wintr z Okresní hygienické stanice v Chebu. 

Kromě mikrobiologického je voda zkoumána i z hlediska biologického, chemického a kvality kyslíkového režimu. Na větších plochách je třeba odběry provést na několika místech. Např. voda na Jesenické přehradě je po obvodě díky masivnímu náporů rekreantů mírně znečištěná. Zatímco dále od břehu je její kvalita velmi dobrá. Druhou významnou přehradní nádrží je chebská Skalka.

„Je možno hovořit o takovém nenormálním režimu na nádrži Skalka. Tam dochází k provádění vodohospodářského díla. Je tam snížena kvalita vody z titulu snížené vodní hladiny a také špatného zabahněného přístupu k vodě. Dá se říci, že zde bych asi to koupání nedoporučil,“ varoval Wintr. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy