2009 – Cheb: Povrch pěší zóny se bude čistit podle manuálu (3877) (TV Západ)

První etapa chebské pěší zóny nedávno uvedená do užívání se stala terčem kritiky ohledně čistoty povrchu. Na nově položené kamenné dlažbě se objevily různé šmouhy od pneumatik, olejové skvrny a další nečistoty. Technické služby proto dostaly od architektů manuál na ruční i strojové čištění.

dezinfekce

„Současný stav není přirozený stav. Je to stav po dokončení, kdy materiál ještě nemá patinu, je příliš výrazně světlý, není nijak opracovaný, povrch není uzavřený. Předpokládáme, že materiál bude stárnout. U přírodních materiálů, jako je kámen, není stárnutí problematické jako u náhražkových materiálů. Takže předpokládáme, že bude stárnout elegantně a vady či znečištění, které tam nyní jsou tak výrazné, výrazné nebudou. Neznamená to ale, že se pokaždé budeme snažit povrch čistit do současné podoby,“ vysvětlil Jaroslav Wertig. 

Někteří podnikatelé se také obávají, zda jim budou v příští sezóně povoleny předzahrádky a reklamní poutače. Na pěší zóně by se měla vytvořit zákoutí svádějící návštěvníka k zpomalení rychlosti, prohlídce obchodů, k posezení a zastavení. V příštím roce v září dojde k předávce celého bulváru. V projektu je také počítáno se zónami, kde nebude možné umisťovat žádné překážky. Důvody jsou bezpečnostní. Možnost vjezdu a pohybu záchranné služby nebo hasičů. 

„Vytyčili jsme zóny, které je třeba uchovat bez mobiliáře, průjezdné, čisté, bez reklam, atd. To ostatní jsme víceméně využili pro bezkonfliktní zóny, které jsou v dlažbě vyznačené značkami a ty budou moci být využity pro sezónní předzahrádky, pro prodejní akce, jak, kdo uváží,“ dodal.

Obnova pěší zóny v současné době pokračuje druhou etapou. Úsek od křižovatky s ulicí Májová až po náměstí by měl být hotov do června příštího roku. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy