2009 – Cheb: Gentlemanem silnic je Martin Brož z Aše (3938) (TV Západ)

Ašan Martin Brož převzal v Chebu cenu Gentleman silnic za pomoc uvízlé sanitce převážející zraněného cyklistu. Je to vůbec poprvé v historii udělování tohoto titulu, kdy jí získal občan Karlovarského kraje. Cenu od roku 2004 uděluje pojišťovací společnost ve spolupráci s českou policií.

dezinfekce

„Viděl jsem sanitku, jak tam je utopená. Tak jsem neváhal a použil jsem své terénní auto, abych pomohl vyprostit sanitku. Což se povedlo. Hasiči tam se svojí technikou nemohli zajet, protože by tam také zapadli,“ uvedl Martin Brož. 

Situaci na místě pan Brož dobře zná, protože 25 let se pohybuje okolo nedalekého lyžařského areálu na Mikulášském vrchu.

„Vím, kde se mohu pohybovat, kde je to měkčí a kde je to tvrdší. Znám to tam dokonale. Téměř každý kámen,“ uvedl dále Brož.

Nebylo to poprvé, kdy pan Brož někomu pomáhal v nouzi.

„Přes zimu je to každou chvíli, že někoho tahám, ale tato událost byla výjimečná,“ dodal. 

Cena Gentleman roku byla prozatím udělena 59 lidem, díky jejichž pomoci bylo zachráněno několik desítek lidí.

„Gentleman silnic je někdo, kdo pomůže po závažné dopravní nehodě, má rychlou reakci a je všímavý. Kdo si prostě komplikuje život, aby pomohl ostatním,“ vysvětlil tiskový mluvčí pojišťovny Václav Bálek.  

Podmínka zachránění života nebo dobrého konce není pro udělení titulu rozhodující. 

„Devadesát osm procent všech příběhů skončilo zaplať pánbůh šťastně a má ten Happyend na konci, ale rozhodně to není podmínka. My se chceme s těmi lidmi setkat a poděkovat jim za to, že měli vůli pomoci. Jak to na konci dopadlo, to není podstatné, podstatný je ten moment pomoci a chtít pomoci,“ uvedl dále Bálek.

Hodně lidí, kteří někomu pomohli, se do statistik vůbec nedostane a pojišťovna se o jejich činu nedozví. Pojišťovna chce motivovat řidiče, aby byli ohleduplnější. 

„Nikdy nevíte, při tom provozu, který dnes je, kdy se do podobné situace dostanete také vy,“ dodal. 

Gentleman silnic, pan Brož, získal kromě ocenění také náramkové hodinky. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy