2004 – Sokolov: Strážníci jsou hodnoceni bodovým systémém (TV Západ)

Podle takzvaného bodového systému je od počátku letošního roku hodnocena práce městských policistů v Sokolově. Za každý řešený přestupek získá strážník určitý počet bodů, přičemž denně jich musí nasbírat minimálně 60.

dezinfekce

„Zastupitelstvo rozhodlo, že se zvýší počet městských strážníků a už je nebudeme vytěžovat pouze pro potřeby úřadu, ale jejich činnost na veřejných prostranstvích bude výrazně větší. A samozřejmě jsme hledali systém, jakým způsobem kontrolovat, jak strážníci svoji práci vykonávají, zdali ji neflákají, zdali opravdu se věnují tomu, aby udržovali veřejný pořádek,“ přiblížil starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Pokud strážník nesplní denní bodový limit, může přijít o prémie. Vedení radnice chce tak dosáhnout toho, aby muži v uniformách byli více vidět v ulicích Sokolova a nejezdili pouze v autě. Nešvary, které město nejvíce trápí, jsou přitom ohodnoceny nejvyšším počtem bodů. V současnosti tak například za pokutování majitele volně pobíhajícího psa strážník získá 15 bodů, zatímco za přestupek v dopravě pouze dva.

„Tak zatím je to odhadem. Předložili jsme Zastupitelstvu, kolik který úkon by bodů přinesl a je jenom na něm, zdali dá prioritu něčemu jinému po nějaké době a navýší body, nebo naopak sníží,“ sdělil starosta. 

Vedení města ale nechce, aby strážníci pokuty udělovali za sebemenší přestupky. A nový systém se tak zvrhl v hon na lidi. 

„Já myslím, že to navrženo je poměrně vyvážené, protože i třeba domluva je nějakým způsobem obodována a nevede to toho policajta jenom k tomu, aby chytil stařenku s ratlíkem, který nebude na vodítku a hned po ní vyžadoval tisíc korun. I když to bude řešit pouze domluvou, za to má body a myslím si, že budeme rozumní a že nebudeme zbytečně po lidech šlapat,“ slíbil Jakobec. 

Sokolovská Městská policie vznikla v dubnu loňského roku a v současné době má pět členů. Během krátké doby bude počet strážníků navýšen o další dva.

„V současné době náklady na provoz Městské policie jsou výrazně nižší než ve městech okolo. I díky tomu, že v současné době máme strážníků pouze pět, čili jedná se o částku něco ve výši dvou milionů korun, takže pokud nepůjdeme na nějaké tři, čtyři miliony, tak to město výrazně nepozná,“ dodal starosta Karel Jakobec. 

Přijetím každého nového strážníka přitom rozpočet Městské policie naroste o více než 300 tisíc korun ročně. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy