2004 – Cheb: Vznikl Nadační fond pro péči o památky (TV Západ)

Další finanční prostředky na opravy historických památek chce chebská radnice získat díky Nadačnímu fondu Historický Cheb. Ten minulý týden zřídilo Zastupitelstvo města.

dezinfekce

„Impulsem byl dar čestného občana města Chebu pana Harta. Jsou to možná už dva roky, kdy daroval městu pět tisíc eur. A tehdy jsme přemýšleli, jak tyto peníze využít, aby se nerozplynuly v rozpočtu,“ uvedl místostarosta města Václav Jakl. 

Peníze bude do nového fondu vkládat také město. V letošním rozpočtu je k tomuto účelu vyčleněn jeden milion korun, přičemž příspěvek města by se měl pravidelně každý rok navyšovat o další milion.

„Možná je tady ještě jedna myšlenka. Samozřejmě, Nadační fond je zřizována také proto, aby mohli lidé přispět. A tady očekáváme i možné příspěvky z druhé strany hranice od bývalých Chebanů nebo od lidí, kteří mají k městu vztah, a samozřejmě i od našich občanů,“ popsal místostarosta. 

Prostředky z Nadačního fondu by měly směřovat do oprav chebských historických památek. S přípravou konkrétních projektů se zatím ještě nezačalo. Ale námětů, jak peníze použít, je spousta.

„Řada námětů už padla. Hovoří se o některých, například věže Mikulášského kostela. To je jedno takové téma. Samozřejmě je to Chebský hrad nebo kulturní centrum Františkán, tak jak se o něm začíná teď povídat.Tak těch námětů je hodně, peněz samozřejmě málo. Hovoříme o částce milion řádově a těch peněz je třeba daleko více,“ dodal Jakl. 

Členy Nadačního fondu Historický Cheb jsou zástupci Rady města, kteří budou také dohlížet na účelné využití nadačních prostředků. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy