2004 – Cheb: Výstava v Bartoloměji ukazuje historii papíru (TV Západ)

Již pouze do konce května bude v chebském kostele svatého Bartoloměje k vidění výstava nazvaná Zkuste si to bez papíru. Expozice je věnována historii výroby papíru v chebském regionu, vývoji výrobní technologie a mnoha dalším zajímavostem.

dezinfekce

Mezi ty patří určitě skutečnost, že v řadě encyklopedií je Cheb uveden jako kolébka papírnictví v celé střední Evropě. Český král Karel IV. Zde měl totiž papírnu založit již roku 1370, ale tuto zmínku se zatím nepodařilo potvrdit. 

První skutečně doložená papírna tak začala fungovat roku 1540 ve Skalce u Chebu. Jejímu vývoji a zevrubné popisu historické výrobní technologie je věnována první část výstavy. Vedle historických stoup, kádí a dalších papírenský pomůcek jsou tady k vidění i unikátní ukázky vývoje chebského filigránu neboli vodoznaku od roku 1540 až do konce 19. století. 

Hlavním tahákem výstavy je ale aparatura na výrobu ručního papíru, díky které si každý z návštěvníků může papír sám vyrobit. K dispozici je tady přitom i zvláštní síto s filigránem znaku města Chebu. Výstava je otevřena denně v době od deseti do sedmnácti hodin.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024