2003 – Sokolov: Sanitář nalezl na chodbě odložené novorozeně (TV Západ)

Odložené novorozeně našel poslední květnový den sanitář v areálu sokolovské nemocnice. Donošený, zdravý, světlovlasý chlapeček zde ležel zabalený v bílém prostěradle.

dezinfekce

Opravdový šok zažil kolem osmé hodiny večerní sanitář sokolovské nemocnice Tomáš Vollner, když na lavičce čekárny centrální laboratoře objevil opuštěné, přibližně pět hodin staré novorozeně s podvázaným pupečník.

„Tak z porodnice mi zavolali, že tam jsou odběry. Vzal jsem odběry, odnášel jsem je do laboratoře a tady jsem zazvonil a chvilku jsem čekal, než laborantka otevřela. Tak jsem se otočil a tady v rohu lavice ležel balíček zabalen. Prostě prostěradlo. Tak jsem k němu šel, protože jsem zvědavý človíček. Odkryl jsem prostěradlo a tam byla zakrvácená hlavička. Měl jsem strašný strach, že je mrtvý, ale naštěstí otevřel očička, tak jsem aspoň zazvonil. Volal jsem všechno doktory, lékaře, sestry, prostě aby žilo,“ popsal psychicky náročnou zkušenost sanitář. 

Chlapeček byl přenesen na porodnické oddělení, kde lékaři zjistili, že je naprosto zdravý a má se čile k světu. Okamžitě se zde stal miláčkem zdravotnického personálu, který pro něj také hned vybral jméno Kamil Nalezený.

„To jméno vybralo děvče, které sloužilo a ten den bylo zrovna svátek Kamily, ale přece chlapeček. Takže dostal Kamil v sobotu 31. května,“ uvedla Drahoslava Šnoblová, vrchní sestra. 

Totožnost matky, která chlapečka mezi sedmou a osmou hodinou večerní před centrální laboratoří odložila, se policistům prozatím zjistit nepodařilo.

„Občané mohli vidět muže či ženu v areálu nemocnice nebo v její blízkosti. Muž či žena mohli nést v náručí cosi bílého, protože dítě bylo zabaleno v bílém prostěradle. Nebo mohli nést například v ruce větší tašku. Dále, pokud někdo zná ženu, která byla v posledních dnech ve vysokém stupni těhotenství, porodila a nemá u sebe dítě, aby i tuto skutečnost oznámili na Policii,“ požádala o pomoc veřejnost mluvčí sokolovských policistů Blažena Kašparová. 

O dalším osudu nalezeného Kamila zatím není jednoznačně rozhodnuto. V současné době totiž běží dvouměsíční ochranná lhůta. Pokud se matka během této doby nepřihlásí nebo nenajde, bude chlapeček nabídnut do náhradní rodinné péče.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy