2003 – Sokolov: Proběhl 7. Květinový den boje proti rakovině (TV Západ)

Ve středu 14. května proběhl v řadě českých měst již sedmý Květinový den, který pořádá sdružení Liga proti rakovině. Také obyvatelé Sokolova měli možnost symbolickou částkou přispět na boj proti této zákeřné chorobě.

dezinfekce

Desítky dobrovolníků nabízely v tento den kolemjdoucím k zakoupení květ Měsíčku lékařského, který je tradičním symbolem boje proti rakovině. Ti, kteří byli ochotni přispět, zároveň také dostali informativní leták.

„Příspěvek je dobrovolný, ale nejmenší částka je 20 korun. Záleží podle toho, jak kolik lidé jsou ochotni  zaplatit. No a jinak zatím to jde, někteří dávají víc, ale nejméně je tady dvacetikoruna,“ uvedla spoluorganizátorka sokolovské sbírky Květa Srbová. 

Z vybraných peněz se hradí léčba nemocných rakovinou a nemalé prostředky jdou také do preventivních programů a výzkumu nových léčebných postupů. Květinový den se každý rok zaměřuje na boj proti konkrétnímu typu rakoviny. Letos se přitom jednalo o zhoubné onemocnění děložního hrdla, na které u nás ročně umírá více než tisíc žen.

„Hlavně aby to pomohlo dobré věci,“ uvedla jedna z dotázaných. 

„ Co mě k tomu vedlo? Já myslím, že je to dobrá věc a vždycky, když potkám tady paní s kytičkami, tak mi to připomene, že bych mohl přestat kouřit,“ svěřil se mladý muž. 

„Tak já si myslím hlavně to, co vidíte za mnou, tu spoustu dětí, tak bych nechtěla, aby někdo prostě z nich trpěl a ti co už trpí, tak si myslím, že jsem udělala dobrý skutek,“ poukázala učitelka na houf dětí za sebou. 

„Je to samozřejmě prospěšný, tak to asi to je základ. Někdo to financovat musí,“ komentoval svůj příspěvek další Sokolovák. 

„Protože je to důležitý a je to nutný, aby se to rozvíjelo,“ dodala mladá žena. 

„Co mě k tomu vedlo? Myslím si, že je to problém celospolečenský a bohužel náš stát to vede tak dobře, hlavně naše vláda současná to vede tak dobře, že je čím dál tím méně a bohužel si musíme pomáhat sami,“ dodal muž v brýlích. 

Finanční výnos letošního Květinového dne má být oznámen na konci května. Loni se například podařilo vybrat přes 17 milionů korun, od začátku pořádání sbírky pak už dokonce 58 milionů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy