2003 – Sokolov: Pořádková služba se změní na Městskou policii (TV Západ)

Na konci loňského roku ukončila na základě Zákona o obecní policii svojí činnost Pořádková služba sokolovské radnice. Její příslušníci se mají od počátku března stát strážníky nově vzniklé Městské policie, a díky tomu získat podstatně větší pravomoce.

dezinfekce

Po tomto datu budou smět například legitimovat a předvádět občany, používat služební zbraň, zastavovat vozidla či pokutovat za přestupky řidiče a chodce. Alespoň zpočátku by přitom Městská policie měla mít stejně jako zaniklá Pořádková služba pět členů. 

"A teprve dále rozhodne Zastupitelstvo o tom, zda bude nějakým dalším způsobem navyšovat počet pracovníků, zavádět směnnost či ne a musí především zvážit, zdali vložené prostředky odpovídají potom té kvalitě v jejich práci," uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec. 

O kolik se do budoucna počet strážníků navýší, bude otázkou politické diskuse v Zastupitelstvu. Aby mohla Městská policie sloužit na směny, musela by mít 15 až 20 pracovníků a roční náklady na její činnost by přesáhly částku 20 milionů korun. Starosta chce proto prosazovat maximálně osmičlenný sbor strážníků. Pořádková služba město v minulých letech stála jen o něco málo více než 2 miliony korun ročně. Tato částka by přitom v počáteční fázi, kdy bude sloužit pouze pět strážníků, neměla nijak výrazně narůst. 

"V této základní variantě ty nárůsty budou minimální, řádově v desetitisících," odhadl starosta. 

Od počátku ledna se z bývalých příslušníků Pořádkové služby stali terénní pracovníci Městské komise pro projednávání přestupků. Až do konce února, než dojde ke vzniku Městské policie tak mají velmi okleštěné pravomoce. Jejich činnost se v tomto období musí omezit na pouhé napomínání a upozorňování lidí páchající přestupky, případně na přivolání příslušníků republikové Policie.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy