2003 – Chebsko: Složky IZS cvičily tři dny na Jesenici (TV Západ)

Záchranáři z celých západních Čech se na sklonku května zúčastnili třídenního cvičení na Jesenické přehradě u Chebu. Za asistence vrtulníků a člunů si nedaleko přehradní hráze vyzkoušeli záchranu osob z vodní hladiny.

dezinfekce

„Je tady Letecká záchranná služba Plzeň Líně a zároveň Letecká záchranná, pátrací a vyhledávací služba, Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje a lezci z Plzeňského kraje, takže západní Čechy, Policie ČR, která nám zajišťuje vodní hladinu,“ uvedl velitel cvičení Václav Balvín. 

Celkově se tak na cvičení podílelo téměř 40 záchranářů. Ti si postupně vyzkoušeli čtyři různé varianty záchrany tonoucích figurantů, z nichž nejobtížnější byla ta, při které se lezci spouštěli z vrtulníku přímo na záchranný člun. Tento způsob je velice složitý zejména pro pilota vrtulníku, který se nad vodou chová zcela jinak než nad pevnou zemí. Zásah proto vyžaduje dokonalou souhru celého týmu.

„Procvičuje se tady součinnost pochopitelně těchto složek ve vysazování a přesnosti vysazování na vodní hladinu a na cíl na vodní hladině, tj. přímo do lodi a vyzvedávání zase z vodní hladiny a z těch lodí zase zpátky na letadlo. Činnost pochopitelně ve vrtulníku, činnost v podvěsu, vysazování na různé objekty jako jsou různé věžičky, skály a podobně,“ dodal Balvín. 

Cvičení záchranářů na Jesenické přehradě se kvůli své finanční i organizační náročnosti koná vždy pouze jednou za rok.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy