2003 – Cheb: V GVU vystavují dětské pletené hračky (TV Západ)

V přízemí budovy Galerie výtvarného umění na chebském Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad jsou v těchto dnech k vidění originálně pojaté textilní hračky. Většina vystavených prací jsou dílem výtvarné pedagožky a profesorky Radky Vodákové Šrotové.

dezinfekce

Výstava nazvaná Hračky kolem nás byla zahájena 1. června u příležitosti Mezinárodního dne dětí. Součástí vernisáže bylo proto také předání cen výhercům galerií každoročně pořádané dětské výtvarné soutěže, tentokrát na téma Portrét mého kamaráda, které se letos se svými kresbami, kolážemi či keramikou zúčastnilo přes 500 žáků základních škol z celého Chebska. Vedle hraček Radky Vodákové Šrotové jsou na výstavě k vidění také výtvory jejích žáků z absolventských ročníků pražské Střední umělecké školy textilních řemesel.

„Paní Radka Vodáková se touto textilní tvorbou zabývá už tak zhruba 30 let a vlastně se k tomu dostala tak, že začala šít doma ty hračky pro svého postiženého syna a vypracovala se až na tuto úroveň,“ uvedla Věra Hofrajtrová z galerie. 

Návštěvníci mohou v chebské galerii obdivovat více než padesátku převážně textilních exponátů, a to od klasických panenek a maňásků, přes gobelíny a tapisérie až po originálně ztvárněné hračky nejrůznějších tvarů. Výstava je samozřejmě určena především dětem, její návštěvu lze ale doporučit také jejich rodičům a všem dospělým.

„Protože sami si sem chodíme pro dobrou náladu a myslím, že je to taková protistresová věc. A to je v dnešní době docela docela důležité,“ dodala Hofrajtrová. 

Textilní hračky budou v chebské Galerii výtvarného umění k vidění až do 13. července.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy