2003 – Cheb: V Galerii 4 vystavuje litevská autorka (TV Západ)

V chebské Galerii 4 je v těchto dnech k vidění kolekce experimentálních fotografií německé výtvarnice litevského původu Janny Riabowé. Ta ke své práci využívá staré, profesionální i amatérské kinofilmy.

dezinfekce

Více než padesátka velkoformátových snímků tónovaných do různých odstínů vznikla ojedinělou technikou. Autorka si v absolutní tmě promítala filmy ze své soukromé sbírky a přímo z plátna fotila určité sekvence.

"Nejdříve k těm filmům samotným. Řada z nich je dílem ruských kameramanů z dvacátých let, kteří byli opravdovými mistry svého oboru a svojí práci pojímali téměř jako grafickou tvorbu. Já jsem si proto řekla, že by byla škoda toho nevyužít. Když se totiž díváme na film, tak nám v paměti zůstane pouze celek a ne jednotlivé detaily. Ale i některý detail je sám o sobě velice zajímavý a důležitý," vysvětlila autorka.  

Takto vzniklé snímky mají většinou rozostřené abstraktní kontury. Některé motivy jsou vyhnány až na hranici rozeznatelnosti. Například záběr lidí ve vodě navozuje pocit, jakoby se tito lidé vznášeli. Každý z diváků si ale hádanku těchto téměř snových variací může rozluštit po svém. Tomu také odpovídá název výstavy, který zní Rébus.

"Já jsem především malířka a za fotografku se vlastně ani nepovažuji. Právě proto chci dát každému návštěvníkovi výstavy šanci, aby v těch fotkách hledal svůj vlastní význam. Nikdy neříkám toto jejich jediný správný výklad," dodala Riabowá.

Snímky Janny Riabowé budou v Galerii 4 vystaveny do 26. dubna.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy