2003 – Cheb: Unikátní díla florentských mistrů jsou k vidění v GVU (TV Západ)

V chebské Galerii výtvarného umění je v těchto dnech k vidění unikátní kolekce výtvarných děl florentských mistrů ze šestnáctého a sedmnáctého století. Výstava nazvaná "Florenťané. Umění z doby medicejských velkovévodů" nabízí více jak osm desítek obrazů, grafik, kreseb a drobných sochařských děl.

dezinfekce

Na výstavě jsou zastoupena například díla Carola Dolciho, Salvátora Rosy a dalších umělců, představujících v umění Florencie té doby zcela specifickou školu, která měla velmi úzké vztahy k českým zemím.

"Totiž při stavbě Valdštejnského paláce v Praze, vévoda Albrecht Eusebius z Valdštejna si na výzdobu toho paláce objednal právě florentské umělce a díky jejich práci se ten přínos té florentské umělecké školy vlastně zprostředkoval i tady u nás v českých zemích," ředitel GVU Jiří Vykoukal. 

Tato výstava, jejímž autorem je docent Ladislav Daniel, je vůbec první souborná prezentací florentské mistrů v České republice. Vystavená díla pocházejí například ze sbírek Národní galerie, Olomouckého arcibiskupství, Severočeského muzea v Liberci a řady dalších institucí.

"Rozhodně florentské umění té doby bylo velmi známé, velmi oblíbené, koneckonců nejenom jako florentské, protože umění té doby v podstatě vždycky bylo vázáno na velká městská centra a migrací jednotlivých umělců se v podstatě nové tendence, nové směry vzájemně mezi sebou přenášely," vysvětlil ředitel. 

Výstava měla svojí premiéru v Praze, poté se přesunula do olomouckého Muzea umění a v Chebu nyní svojí pouť končí.

"Tento výstavní projekt se vlastně rodil několik roků a je zaštítění Senátem Parlamentu České republiky právě z toho titulu, že vlastně Senát sídlí v budově Valdštejnského paláce, kde okruh umělců kolem stavitele Pieroniho, který ten palác stavěl, položil základy takové té přechodové umělecké fázi mezi barokem a renesancí u nás," dodal Vykoukal. 

V chebské Galerii výtvarného umění bude výstava slovenských mistrů k vidění až do šestého dubna.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy